Prieskum odhalil najnepriateľskejšie mestá sveta. Niektoré prekvapili

Veľký prieskum cestovateľského magazínu Travel + Leisure ukázal, že najmenej priateľské mesto sveta je Moskva. Časopis požiadal približne 200 000 cestovateľov, aby zoradili 266 miest podľa toho, ako príjemne sa v nich cítili a ako pohostinne ich miestni prijali.

04.10.2015 07:00
Moskva, Rusko, Kremeľ, Chrám sv. Blažeja,... Foto:
Moskva
debata (16)

Ruská metropola obstála veľmi dobre, čo sa týka pamiatok a kultúry, hodnotí Travel + Leisure. Keď však čitatelia dostali otázky smerujúce k prístupu Moskovčanov, reakcie neboli nadšené. Na poslednú priečku sa mesto dostalo aj kvôli nízkej kvalite potravín, píše portál Economist.com.

Za ďalšie nevrlé mestá cestovatelia označili Atlantic City v USA, ruský Petrohrad, francúzske Marseille a americké Los Angeles. Zaujímavosťou je, že až šesť miest z najhoršej desiatky sa nachádza v Spojených štátoch, upozorňuje portál. Keďže však väčšina hlasujúcich v prieskume bola Američanov, je možné, že hodnotenie ich vlastných miest sprevádzala zaujatosť. Ľudia sa pri krátkej návšteve cudzieho mesta totiž často nestihnú bližšie zoznámiť s tamojšími obyvateľmi (ak nerátame usmiatych čašníkov a povinne priateľské recepčné), a tak sa im dovolenková destinácia mohla javiť, na rozdiel od ich bydliska, ako vľúdna a príjemná.

O tom, že mnoho prieskumov nemusí odrážať skutočnú realitu a že traja ľudia môžu rovnakú vec hodnotiť štyrmi rôznymi – a neraz aj úplne protichodnými – názormi svedčia podľa portálu Independent.co.uk milióny turistov ročne, ktoré si za cieľ cesty vyberajú práve Moskvu.

Rebríček má aj opačný koniec

Londýn sa do zoznamu 30 najnepriateľskej­ších miest nedostal vôbec, naopak, za posledných sedem rokov sa až päťkrát stal najpopulárnejšou cestovateľskou destináciou. Ako sa zamyslel portál Economist.com, zrejme všetky veľké mestá pôsobia do istej miery chladne a neosobne, pretože v tlačenici na metro alebo v preplnenom nákupnom centre si každý hľadí svoje a na vrelé vítanie návštevníkov jednoducho nie je priestor. Koniec-koncov, aj Londýnčania často vraštia obočie nad turistami, ktorí do posledného centimetra zapĺňajú slávnu Oxford street alebo nad návštevníkmi, ktorí denno-denne zavadzajú na eskalátoroch.

Na druhý koniec zoznamu, teda medzi najpriateľskejšie mestá sveta, sa dostalo japonské Kjóto nasledované americkým Charlestonom. Ďalšími milými mestami sú podľa turistov Dublin, Cork a kambodžský Siem Reap. Z európskych v rebríčku dominuje Taliansko – Florencia sa umiestnila na štvrtú pozíciu a Rímu patrí piata priečka.

Cestovatelia ocenili tiež írske mesto Galway. „Žijú tam najpriateľskejší ľudia, akých sme kedy stretli,“ cituje portál Independent.co.uk turistov. Dobré dojmy si cestovatelia odnášajú aj zo škótskeho Edinburghu, je to vraj ústretové a zároveň očarujúce miesto.

Najnepriateľskejšie mestá sveta podľa čitateľov Travel + Leisure:

  1. Moskva, Rusko
  2. Atlantic City, New Jersey, USA
  3. Petrohrad, Rusko
  4. Marseille, Francúzsko
  5. Los Angeles, Kalifornia, USA
  6. New York, New York, USA
  7. Philadelphia, Pennsylvania, USA
  8. Baltimore, Maryland, USA
  9. Las Vegas, Nevada, USA
  10. Cannes, Francúzsko
  11. Peking, Čína
  12. Miami, Florida, USA
  13. Washington, D.C., USA
  14. Frankfurt, Nemecko
  15. Boston, Massachusetts, USA

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #prieskum #nepriateľ #cestovatelia