Zábavný park Dismaland demontujú, z materiálu postavia prístrešky utečencom

Nezvyčajný zábavný park britského streetartového umelca Banksyho prilákal počas piatich týždňov do ospalého juhoanglického mestečka Weston-super-Mare viac ako 150 000 návštevníkov z celého sveta, vrátane turistov zo Spojených štátov, Mexika či Kórey.

28.09.2015 14:30
Dismaland, Británia, Banksy, zábavný park Foto: ,
Dismaland
debata

Teraz, keď doslúžil, celý ho rozoberú a všetko drevo a príslušenstvo pošlú do francúzskeho Calais, kde sa zhromaždili tisíce utečencov. Ako informoval portál Dailymail.co.uk, Bansky sa rozhodol takto pomôcť asi 5 000 migrantom zo Sýrie, Líbye a Eritrey, ktorí táboria v okolí francúzskeho prístavu. Proces demontovania Dismalandu bude trvať tri týždne.

Výstava v bývalom verejnom kúpalisku, ktorá paroduje zábavné parky, priniesla anglickému regiónu až 20 miliónov libier (vyše 27 miliónov eur), informovala agentúra AP. Banksyho výstava tak vraj pomohla na istý čas oživiť zašlý lesk kedysi obľúbenej prázdninovej destinácie Britov.

Názov „zábavného parku“ Dismaland, ktorý sa dá z angličtiny preložiť ako ponurá či bezútešná krajina, odkazuje na veľké parky plné atrakcií ako je Disneyland. Kritika komerčnej zábavy, kapitalizmu a konzumu bola hlavnou témou vystavených plastík, na ktorých vzniku sa okrem Banksyho podieľalo ďalších 60 umelcov.

Návštevníci si mohli prezrieť napríklad sochu koňa z kolotoča pripravenú na uvarenie, ktorá odkazuje na škandál s konským mäsom vo výrobkoch, alebo plastiku ľudí na lodi reagujúcu na súčasnú utečeneckú krízu.

Banksy, ktorého graffiti sa prvýkrát objavili na stenách v neďalekom anglickom Bristole, patrí medzi najvýraznejších súčasných umelcov. Zakladá si na anonymite, jeho diela sa však v aukciách pravidelne predávajú za státisíce dolárov.

Brány ponurého parku sa zatvorili v nedeľu, na piatkovom veľkom koncerte pri príležitosti konca výstavy vystúpili napríklad členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #anglicko #Banksy #zábavný park