Príbeh kalifornského pseudomesta Zzyzx dvíha obočie aj kútiky úst

„Mesto“ s bizarnou históriou sa krčí na okraji vyschnutého jazera v Mohavskej rezervácii, medzi Las Vegas a Los Angeles. Cestovateľov pri ceste z Nevady do Kalifornie často upúta tabuľa s krkolomným názvom Zzyzx Road, a tak zastavia a spravia si pri nej selfie, no len málo z nich dnes vie, ako oblasť k takémuto menu prišla.

13.10.2015 07:00
Zzyzx, USA, cesta, tabuľa, road, cestovanie,... Foto:
Zzyzx Road
debata (9)

Odhodlaného dobrodruha dovedie zvedavosť k oáze, ktorá sa na prvý pohľad ničím nelíši od iných – návštevníka víta zopár paliem obklopených pustatinou.

V „minulom živote“ sa toto miesto nazývalo Soda Spring a bolo zvyčajnou technickou zastávkou cestujúcich Indiánov, ktorí sa chceli osviežiť v čerstvej vode z prameňa. Domorodcov vystriedali španielski kolonizárori a po nich na mieste založila americká armáda svoju základňu Camp Soda Springs, čím úplne odstrihla smädných pocestných od prameňa. Po vojakoch sa zjavili baníci, aby vyťažili z jazera minerály, neskôr oblasť preťala železnica.

V roku 1944 sa však na scéne zjavil samozvaný kazateľ a ľudový liečiteľ Curtis Howe Springer, ktorý zacítil príležitosť pre biznis, a tak sa rozhodol vybudovať vedľa prameňov kúpele. Spolu so svojou ženou jednoducho zabral federálne územie s rozlohou asi 49 kilometrov štvorcových a pomenoval ho Zzyzx Mineral Springs and Health Spa (Minerálne pramene a kúpele Zzyzx). A prečo Zzyzx?

Keďže Springer nebol len šikovným šarlatánom, ale aj bystrým „marketérom“, pomenoval svoj novovzniknutý rezort zvláštnym slovom, ktoré sa každému na prvé počutie vrylo do pamäti a zároveň sa stalo posledným heslom anglického slovníka.

Hoci predtým zarobil Curtis Springer celé imanie predajom falošných prostriedkov na liečbu rôznych chorôb, od rakoviny až po plešatosť, ktoré rozposielal po celom svete, s kúpeľmi sa mu tento úspech už nepodarilo zopakovať. Aj keď jeho nápad na niekoľko rokov pobláznil mnoho ľudí… Napriek tomu sa názov Zzyzx stal známym široko-ďaleko.

Podfukár

Na stavbu kúpeľov si najal bezdomovcov zo svojej misie v Los Angeles. Dookola nasadil množstvo paliem, aby vytvoril dojem púštnej oázy a v časoch rozkvetu musel byť tento rezort skutočne čarovným miestom. Gro tvorili minerálne kúpaliská rozložené v tvare kríža. Avšak „prirodzene“ horúcu vodu, na ktorú kúpele lákali, ohrievali schované kotly.

Podnik sprvu rástol, turisti si húfne rezervovali ubytovanie v 60-izbovom hoteli, nechýbal ani kostol, malá pristávacia dráha pre lietadlá (Zyport) a dokonca hrad. Ulice rezortu dostali vzletné mená, ako napríklad Bulvár snov. Springer založil dokonca vlastnú rádiovú stanicu, ktorej program pozostával z hudby, čítania biblie a, samozrejme, reklamy Zzyzx.

Počas týchto rokov sem chodievalo tiež mnoho seniorov, ktorí hľadali úľavu pre svoje ubolené kosti a neraz venovali aj celý svoj majetok na toto „záslužné“ dielo. Šarlatán nezaspal na vavrínoch, ale neustále vymýšľal inovácie. Aby prilákal stále viac turistov, založil tu dokonca farmu, na ktorú priviezol zvieratá z celej krajiny. Vodu z „liečivých prameňov“ plnil do fliaš a predával okoloidúcim motoristom.

Pýcha predchádza pád

Čím viac sa mu však darilo, tým ďalej zachádzal a prestával si dávať pozor. Od svojich fanúšikov, ktorí sa rozhodli postaviť si v Zzyzx domy, dokonca vytiahol nemálo peňazí. Úrady sa prebudili až v roku 1974, keď si uvedomili, že Kráľ šarlatánov (ako ho začala prezývať Americká zdravotná asociácia) nevlastní pozemok a nemá ani povolenie na prevádzku kúpeľnej liečby. Z nelegálne zabranej zeme ho vyhnali a pre falošné liečebné praktiky strávil istý čas aj vo väzení. Sklamaný Curtis Springer sa po prepustení odsťahoval do Las Vegas, kde v roku 1985 aj zomrel.

V roku 1976 dostala poverenie na správu kúpeľného mestečka Zzyzx Kalifornská štátna univerzita, ktorá tu zriadila Centrum púštnych štúdií s bytmi, kanceláriami a malým darčekovým obchodom. Miesto je zároveň chráneným územím biotopu – jalca hlavatého, ryby, ktorú šarlatán nasadil do svojho umelého jazierka.

Väčšina z betónových budov stále stojí. Niektoré sú dobre udržiavané vďaka pôsobeniu univerzity, iné chátrajú opustené na brehu jazera. Budova s veľkým bazénom je bez strechy, v ďalších menších domčekoch zívajú veľké diery po oknách a dverách.

Strážnici púšťajú náhodných turistov do objektu bez väčších námietok, ale tabule vyzývajú na opatrnosť. Okrem iného si treba dávať pozor aj na záplavu škorpiónov.

Zdroj: Roadtrippers.com, Roadsideameri­ca.com, Nps.gov

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #kúpele #Nevada #minerálne pramene