Čínska svadba bez romantickej fotky z Paríža by sa ani nerátala

Wang a Siao stoja vo svadobnom oblečení západného štýlu pred parížskou katedrálou Notre Dame, hľadia jeden druhému do očí, držia sa za ruky a pózujú dvom fotografom. Len pár metrov od týchto mladých zaľúbencov, ktorí sa chystajú vziať sa budúci rok doma v Číne, pózujú pri brehu rieky ďalšie dva čínske páry v svadobných šatách. A štvrtý párik vyčkáva, kým sa uvoľní miesto pre ich dokonalú fotku.

30.09.2015 07:00
Číňania, svadba, Paríž, fotky, fotografie,... Foto: ,
Čínsky pár pózuje pred katedrálou Notre Dame.
debata

„Ukážeme tie fotografie blízkym počas nášho svadobného dňa,“ hovorí agentúre Reuters 25-ročná Siao, ktorá drží v ruke bielu kyticu. Turisti na jednej z mnohých lodí na Seine pri pohľade na mladý pár tlieskajú a volajú mu slávu. „Som tu prvýkrát, je to veľmi vzrušujúce. Urobili sme veľa fotiek. Aj jedlo je tu dobré,“ dodáva. „Je známe, že je to romantické mesto a súčasne tu môžeme nakupovať,“ dopĺňa ju 31-ročný podnikateľ Wang.

Čím viac mladí Číňania bohatnú, stáva sa tradíciou, že mieria do Paríža, aby si v predstihu urobili svadobné fotky, ktoré potom ukážu známym vo svoj veľký deň. A vďaka tomuto trendu vyrástol aj nový priemysel, ktorý vsádza na romantický obraz mesta. Čínske páry vo svadobných šatách a obleku sa tak už stali bežnou súčasťou výhľadu na Eiffelovu vežu, chrám Notre Dame a často pózujú aj na mostoch cez Seinu, a samy sa tak skoro stávajú turistickou atrakciou.

Čínsky pár pózuje pred katedrálou Notre Dame.
Svadobné fotky v predstihu.
+6Tento pár si vybral lokalitu okolo Eiffelovky.

Wang a Siao sa zapojili do boomu čínskych turistov vo Francúzsku. Počet Číňanov vo Francúzsku sa zvýšil zo 420 000 v roku 2006 na vlaňajších viac ako 1,7 milióna. A to znamená aj významné príjmy z turistiky. Nákupy, o ktorých sa zmieňuje Wang, nie sú žiadnym drobným zháňaním suvenírov. Podľa údajov francúzskej vlády Číňania počas výletov do Francúzska vlani minuli v priemere 3 400 eur, vrátane 1 000 eur za samotné nákupy.

Podobne aj dvadsaťšesťročný Lu Sin, ktorý sa po štyroch rokoch štúdií v Paríži pripravuje na návrat do Číny, sa rozhodol zaobstarať si svadobné fotky so svojou nastávajúcou v Paríži. „Mám odtiaľto toľko spomienok na svoju mladosť, tu v Paríži som stretol aj svoju snúbenicu, takže je pre nás naozaj dôležité mať odtiaľto svadobné fotografie, aby sme si všetko pamätali,“ dodáva.

Čínske páry vyrážajú za svojimi svadobnými fotografiami tiež na grécke ostrovy, ale aj do Prahy. Paríž sa však stal najviac trendy vďaka vlaňajším svadobným fotkám čínskeho herca Sun Chung-leja.

A zdá sa, že táto móda sa začína šíriť aj mimo Čínu. V blízkosti známych pamiatok sa fotia vo svadobnom i mladí zaľúbenci z ďalších častí Ázie a tiež západne vyzerajúce dvojice.

„Boli sme tu už skôr a rozhodli sme sa vrátiť a urobiť si svadobné fotky, pretože je to tu také romantické,“ hovorí 26-ročný Tuan z Vietnamu, ktorý sa pri Seine fotí so svojou snúbenicou Chen.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #svadba #Paríž #Číňan #svadobná fotografia