Malmö je mestom vynálezcov, cyklistov a fair trade. A postavilo most do Dánska

Malmö sa pýši hneď niekoľkými unikátmi. Je štvrtým najinovatívnejším mestom sveta, čo sa týka počtu patentových prihlášok na 10 000 obyvateľov. Tróni zároveň na siedmej priečke zo všetkých miest v počte bicyklov na obyvateľa. Domáci hrdo tvrdia, že v Malmö je všetko blízko a poruke. Z centra do okrajových častí je to len 10 kilometrov a celé mesto je poprepájané až 490 kilometrami cyklistických chodníkov.

26.10.2015 07:00
Malmö, Švédsko, Turning Torso, budova, mesto,... Foto:
Budova Turning Torso v Malmö.
debata (1)

Očarujúce Malmö leží na južnom pobreží krajiny, v provincii Skåne a s jeho 300 000 obyvateľmi mu patrí tretia priečka medzi švédskymi mestami. Je jedným z najstarších a najrozvinutejších v tejto oblasti. Pôvodne prináležalo Dánsku a predstavovalo sa názvom Malmhaug, v 17. storočí sa „presťahovalo“ do Švédska. Dodnes si však zachovalo zvláštny dialekt Skånsk, ktorý sa podobá na dánčinu a krajania z iných oblastí Švédska mu nerozumejú.

Malmö sa vždy vyznačovalo vysokou mierou migrácie obyvateľstva – len počas roka 2012 sa z mesta odsťahovalo 17 300 obyvateľov a, naopak, prišlo 19 800 ľudí. Najviac prisťahovalcov pochádzalo z Iraku, Dánska, Balkánu či z Poľska a takmer polovica z nováčikov bola vo veku 20 až 29. Ďalších takmer 40-tisíc obyvateľov menilo trvalé bydlisko v rámci mesta. Zaujímavosťou je, že až okolo 70 % domácností tvoria maximálne dvaja ľudia.

Hlavné námestie v Malmö. Foto: SHUTTERSTOCK
Malmö, Švédsko, námestie, kvety, mesto, Hlavné námestie v Malmö.

Turistov v uliciach zaujme aj pozoruhodná architektúra s príkladmi starobylých renesančných skvostov, ale aj ultramoderných stavieb. Neďaleký hrad Malmöhus je najstarším zachovalým renesančným zámkom v celej Škandinávii a dnes ukrýva bohatú zbierku umenia od roku 1500 a tiež najväčšiu kolekciu súčasného severského umenia.

V meste Malmö si najviac pamätá Chrám Sankt Petri, ktorý postavili na začiatku 14. storočia v štýle baltskej tehlovej gotiky, pravdepodobne po vzore Kostola Panny Márie v Lübecku. Veža chrámu sa v priebehu 15. storočia dvakrát zrútila a konečnú súčasnú podobu dostala až v 19. storočí. Mnoho ostatných mestských domov má jedno či dve poschodia a badať na nich výrazný dánsky vplyv.

Na historickom námestí Strotorget zo 16. storočia sa vyníma radnica alebo budova starej lekárne Lion. V kontraste s nimi nad mestom čnie unikátna budova Turning Torso z roku 2005, ktorá sa „zakrúca“ odspodu až nahor o celých 90 stupňov.

V poslednom desaťročí zrekonštruovalo Malmö veľkú časť svojho nábrežia a v roku 2000 otvorili ponad prieliv Öresund (Sundský prieliv) most Dresund, ktorý spojil Malmö s dánskou Kodaňou a vzdialenosť medzi krajinami skrátil na 20 minút jazdy.

Most Dresund medzi švédskym Malmö a dánskou... Foto: SHUTTERSTOCK
Malmö, most, Švédsko, Dánsko, more, Most Dresund medzi švédskym Malmö a dánskou Kodaňou.

Miestni milujú prechádzky po pláži Ribersborg, ktorú dôverne prezývajú Ribban alebo dokonca Copacabana Malmö. Táto umelo vytvorená plytká pláž sa tiahne pozdĺž celého pobrežia mesta a napriek tamojšej chladnej klíme na ňu nedajú dopustiť. Za svoju čistotu a kvalitu vody dostala dokonca ocenenie Modrá vlajka. Keď sa čo i len trocha vyčasí, s potešením navštevujú kúpalisko pod holým nebom, ktoré otvorili ešte koncom 19. storočia. Mladí si obľúbili kúpanie a prechádzky po pobreží pri Západnom prístave. Ten sa pravidelne stáva dejiskom študentských osláv a večierkov za svitu mesiaca.

Dnes je Malmö rušným kultúrnym centrom, ktoré si potrpí na širokú ponuku rôznorodých podujatí. V celom centre sa skrýva viac než 50 umeleckých galérií. V roku 2006 získalo prestížny titul Fairtrade City ako prvé mesto vo Švédsku, a tak sa stalo rajom pre tých, ktorí vyhľadávajú organické a fair trade potraviny. V Malmö tak všetci nakupujú s čistým svedomím a vychutnávajú si eticky vyrobené jedlo a nápoje. Domáci aj návštevníci si radi sadnú s priateľmi do jednej z mnohých tamojších organických reštaurácií, alebo sa vyberajú na nákupy módy, ktorej výroba je ohľaduplná k životnému prostrediu, do bazáru Uma, Fiber fin alebo Helles Textil.

Ako nadávajú Švédi?

Trhni si nohou – to rozhodne nie je to najvtipnejšie, čo môžete odporučiť niekomu, kto vám poriadne lezie na nervy.

Dra åt skogen

Toto ustálené slovné spojenie sa dá preložiť ako „choď do lesa“. Ostatne, aj Slováci posielajú svojich protivníkov do hája.

Jag får tuppjuck

Dostávam z toho kohútie hrby, povie Švéd, keď chce vyjadriť, že je z čohosi riadne otrávený. Zrejme niečo v zmysle mám toho plné zuby.

Du har satt din sista potatis

Tak a dosť, toto bol posledný zemiak, ergo pohár trpezlivosti pretiekol.

Han ska få sina fiskar varma

Tu sa už končia všetky žarty, prekročil hranicu – vo Švédsku poriadne prehrial svoju rybu.

Zdroj: Malmotown.com, Thrillist.com, Malmo.citysee­kr.com, Usatoday.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Malmö