Najdrahšie mesto je Zürich, najlacnejšie leží len na skok od Slovenska

Drahé mestá pomaly vychádzajú z kurzu a hľadáčik cestovateľov sa čoraz častejšie zameriava na dobrodružstvá v lacnejších destináciách. A nezriedka na východe.

08.10.2015 13:00
Zurich, Švajčiarsko, Zürich, mesto, rieka, Foto:
Zürich
debata

Zo správy, ktorú nedávno zverejnila globálna finančná skupina UBS vyplýva, že jednoznačne najdrahším mestom je Zürich. Spolu so švajčiarskou metropolou sa medzi desiatimi najdrahšími mestami sveta objavilo až šesť európskych. Tie najlacnejšie boli predovšetkým v Ázii a východnej Európe.

V Zürichu zaplatí turista podľa prieskumu za jednodennú návštevu v priemere 930 eur, v New Yorku, ktorý sa umiestnil na druhej priečke, minie asi o 10 eur menej. Nasledujú Ženeva a Tokio, ktoré turistu odľahčia zhodne o 890 eur. Skupinu najdrahších miest doplnili Paríž, Mníchov, Taipei, Helsinki, a Dubaj, v ktorom si návštevník musí pripraviť asi 700 eur.

Zaujímavejšia je však opačná strana rebríčka, ktorej kraľuje rumunská Bukurešť. Priveľa z kreditky si neodhryznú ani Mumbai a Sofia, relatívne lacno je tiež v Bangkoku, Dillí a Pekingu. O niečo vyššie ceny si už účtuje Nairobi a Vilnus, deviate a desiate najmenej nákladné mesto je Budapešť a Istanbul.

UBS vytvoril zoznam podľa priemerných cien v každom meste, vrátane prirážok a „dovolenkového luxusu“ v podobe večere s vínom, prenájmu auta, poštovného a taxíka. Na skúsenosti sa tiež pýtal vždy niekoľkých ľudí, ktorí v danej lokalite strávili noc. Dopravu do a z mesta do ceny nerátal.

Zdroj: Fortune.com, Bloomberg.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bukurešť #New York #Zurich #Ženeva