V zákulisí Oktoberfestu - zaujímavosti, štatistiky, čísla

Kohútiky sudov sa zastavili, pečené rebierka dovoňali a kolotoče sa rozobrali. Najväčší pivný festival v nedeľu zatvoril svoje brány a zverejnil zaujímavosti z ostatného ročníka.

08.10.2015 07:00
Nemecko, Oktoberfest, pivo, Bayern, Mníchov,... Foto: ,
Na Oktoberfest zavítali aj hráči FC Bayern Mníchov.
debata (1)

Ako sa už po niekoľkých dňoch od otvorenia festivalu zdalo, návštevnosť bola tohto roku pomerne nízka – dohromady prišlo v porovnaní s vlaňajškom o 400 000 pivkárov menej, teda 5 900 000 náv­števníkov z Mníchova a ďalších miest. Pokles spôsobilo podľa usporiadateľov chladné počasie a tiež obnovenie hraničných kontrol kvôli prílevu migrantov.

Takmer 6 miliónov ľudí zjedlo počas dvojtýždňového festivalu 114 volov, 50 teliat a vypilo 7,7 miliónov litrov piva – k dispozícii bolo šesť oficiálnych druhov. Strážnici zmarili 110 000 pokusov vziať si sklenený pohár so sebou na pamiatku. Najobľúbenejšími suvenírmi – legálne kúpenými – sa tento rok stali zberateľské keramické hrnčeky a dámy najviac očarili kvetinové čelenky. Na organizácii Oktoberfestu sa podieľalo 12 000 zamestnan­cov.

V pivných stanoch sa nehrali ultra moderné hity, pri chmeľovom nápoji najviac chutili nemecké staré klasiky ako „Liebeskummer lohnt sich nicht“, „Tage wie dieser“,„Fürsten­feld“ či „Ein Prosit der Gemütlichkeit“.

Stánok strát a nálezov mal aj tento rok čo robiť. Majiteľa nevedelo nájsť 600 pasov, 580 peňaženiek, 320 mobilných telefónov, 220 tašiek a batohov, 18 kamier, 230 pohárov a 45 kusov šperkov a hodiniek.

Okrem týchto bežných vecí zaznamenali aj niekoľko skutočných unikátov: dva snubné prstene, jeden úplne nový iPhone 6 a štyri vstupenky na beznádejne vypredaný futbalový zápas medzi Bayernom Mníchov a Hannoverom 96.

Top nálezy Oktoberfestu 2015 sú pes, kostým klauna, dva tradičné kroje dirndl a dva páry kožených nohavíc, GoPro kamera, invalidný vozíček, WC kefa, umelá zubná náhrada, policajné posteľné obliečky, píše CNN.com.

Okrem osobného majetku a zvierat sa stratilo aj 21 detí a tínedžerov, o ktorých sa postaral Červený kríž alebo miestna polícia, uvádza web Oktoberfestu.

Budúci ročník Oktoberfestu sa začne 17. septembra a organizátori veria, že sa im podarí prekonať hranicu šesť miliónov pivných návštevníkov. Napomôcť by malo aj o deň dlhšie trvanie festivalu oproti tomu tohtoročnému.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oktoberfest #návštevnosť