Viedeň už šiesty raz vyhlásili za naj mesto pre život po všetkých stránkach

Obyvatelia rakúskej metropoly a tiež množstvá turistov, ktorí obdivujú tamojšiu architektúru aj atmosféru, už dávno vedia to, čo potvrdil medzinárodný prieskum – Viedeň je vraj najlepšia vo všetkých smeroch. Titul najlepšieho mesta získala už šiestykrát po sebe.

13.10.2015 14:30
Viedenský štátny balet, Viedeň, Rakúsko Foto:
Viedenská štátna opera dýcha prepychom aj históriou.
debata (1)

Medzinárodná poradenská spoločnosť Mercer robí každoročne prieskum, v ktorom hodnotí kvalitu života v 230 mestách po celom svete. V roku 2015 sa susedná Viedeň podľa štúdie opäť umiestnila na vrchole rebríčka ako miesto, kde sa žije najkvalitnejšie.

Prieskum porovnáva politické, sociálne a ekonomické prostredie, tiež zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie a infraštruktúru ako verejná doprava, zásobovanie elektrinou a vodou. Berie tiež do úvahy služby a možnosti oddychu, kultúrneho vyžitia a rekreácie, teda hodnotí reštaurácie, divadlá, kiná, športové zariadenia, ale aj dostupnosť všetkých druhov spotrebného tovaru, od potravín až po automobily. Prieskum nezabudol ani na zohľadnenie kvality životného prostredia v jednotlivých mestách – množstva zelene a čistotu ovzdušia.

Prvých 10 miest, kde sa žije najlepšie:

  1. Viedeň, Rakúsko
  2. Zürich, Švajčiarsko
  3. Auckland, Nový Zéland
  4. Mníchov, Nemecko
  5. Vancouver, Kanada
  6. Düsseldorf, Nemecko
  7. Frankfurt, Nemecko
  8. Ženeva, Švajčiarsko
  9. Kodaň, Dánsko
  10. Sydney, Austrália

Zdroj: Imercer.com, Wien.info

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rakúsko #Viedeň #naj