Za chladnými múrmi škótskeho Balmoralu: Takto relaxuje britská kráľovná

Zámok Balmoral, v Škótskej vysočine, pri obci Crathie v Aberdeenshire, na prvý pohľad pôsobí ako stredoveký hrad. Na mieste stáli v minulosti šľachtické sídla, no konečnú podobu mu dali až kráľovná Viktória a princ Albert. Dnešným vizuálom sa zámok hrdí od roku 1852. Na stavebné práce osobne dohliadal sám princ a dokonca čiastočne prispel aj k dizajnu.

05.11.2015 07:00
Zámok Balmoral, Škótsko, sídlo, Británia, hrad Foto:
Zámok Balmoral
debata

Odvtedy sa nehnuteľnosť, známa tiež ako Royal Deeside, v rodine dedí a narodila sa tu tiež kráľovná Viktória Eugénia Španielska, vnučka kráľovnej Viktórie.

Na rozdiel od Buckinghamského paláca alebo hradu Windsor je Balmoral súkromným vlastníctvom súčasnej kráľovnej Alžbety. Chodí si do neho oddýchnuť od štátnických povinností a so svojím manželom, princom Philipom, vojvodom z Edinburghu, trávi na vidieku tradične august, september a časť októbra.

Zámok Balmoral slúži aj ako neoficiálny vojnový úkryt pre britskú kráľovskú rodinu, a to predovšetkým z dôvodu, že zámok vo Windsore sa nachádza príliš blízko medzinárodného londýnskeho letiska Heathrow. Existujú tiež špekulácie, že súčasťou Balmoralu je aj protiatómový úkryt.

Chod a udržiavanie celého panstva financuje kráľovná a počas roka má Balmoral na starosti úradník, ktorého funkcia má názov „Resident Factor“.

Zámok je obklopený vyše 200 kilometrami štvorcovými pôdy, ale keďže väčšina je nevhodná na pestovanie, využíva sa na ekologické experimenty.

Súčasťou pozemku je aj les Ballochbuie, ktorý pred drevármi zachránila samotná kráľovná Viktória, jazero Loch Muick, prírodná rezervácia Lochnagar a domov si na kráľovskom pozemku našli aj jelene, tetrovy a lososy.

Ročne navštívi zámok Balmoral 85 000 turistov a niekoľko stotisíc návštevníkov sa chodí poprechádzať na panstvo, kde obdivujú typické škótske vysočiny a pahorky. Na dodržiavanie poriadku dohliadajú strážnici, ktorí zároveň sprevádzajú turistov na zaujímavé miesta panstva.

Dovolenka s husou kožou

Kráľovská rodina na zámok rozhodne necestuje, aby si užila teplé letné dni pod jasnou oblohou a s ľadovým nápojom v ruke. Aj v lete je v oblasti často sychravé a veterné počasie, takže dámy, ktoré sa boja o svoje účesy a „šušťákové“ vetrovky by si neobliekli za nič na svete, musia ostať v chladných útrobách Balmoralu.

Ten, kto dostane od kráľovnej osobnú pozvánku na návštevu do Balmoralu, môže si gratulovať – uvítanie v zámku je totiž barometrom spoločenskej dôležitosti a postavenia. Takýchto návštevníkov potom vždy horúčkovito rozoberá britská tlač, zisťuje podrobnosti, študuje životopis a snaží sa odhadnúť, čo bolo dôvodom pozvania a čo bude nasledovať.

Pozvanie na zámok predznamenalo tiež už viacero sobášov – do letného sídla zavítali Lady Diana Spencerová, Sarah Fergusonová a Camilla Parkerová Bowlesová prv, než sa privydali do kráľovskej rodiny a stali sa z nich Diana, princezná z Walesu; Vojvodkyňa z Yorku, nevesta kniežaťa Andrewa; a Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu. Po tom, ako princezná Diana tragicky zahynula, kráľovná Alžbeta sa stiahla na istý čas práve do Balmoralu.

V lete roku 2007 medzi balmoralské múry vkročila aj vtedajšia priateľka princa Williama Kate Middletonová. A médiá, ktoré po celý čas detailne pár sledovali, sa o štyri roky skutočne dočkali ďalšej kráľovskej svadby.

Zdroj: Gouk.about.com, Balmoralcastle­.com, Royal.gov.uk, Visitscotland.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #kráľovná Alžbeta II.