V najužšej uličke Prahy sa dvaja ľudia neobídu. Premávku riadi semafor

Desať metrov na dĺžku, no iba pol metra na šírku - takéto miery má najužšia ulička v Prahe. Prejde cez ňu horko-ťažko jeden človek, a aby v nej nenastali ľudské zápchy, prechody riadi svetelná signalizácia.

09.11.2015 07:00
debata (5)
Najužšia ulička v Prahe so semaforom. Foto: SHUTTERSTOCK
najužšia ulička, Praha, Česko, semafor, úzka ulica Najužšia ulička v Prahe so semaforom.

Ulička sa nachádza v centre českej metropoly na Malej Strane, neďaleko Karlovho mosta. Spája ulicu U Lužického semináře a dvor reštaurácie na kraji Čertovky pri brehu Vltavy. Keďže je v miernom klesaní, tvoria ju kamenné schody.

Semafory namontované na jej hornom aj dolnom konci, ktoré koordinujú pešiu premávku, sú vtipnou atrakciou. Kto by však neposlúchol znamenie červeného panáčika na zastavenie, riskoval by zaseknutie v klaustrofobicky úzkom priestore a vyslobodil by sa jedine cúvaním. Vzájomne sa tu totiž neobídu ani tí najchudší jogíni. „Bez semaforu by nám uličku neskolaudovali ako únikový východ z reštaurácie,“ vysvetlil pre portál Idnes.cz majiteľ reštaurácie Čertovka Jan Hynek.

Zamestnanci reštaurácie spomínajú prípad, keď v najužšej uličke doslova uviazla objemná nemecká turistka. Zo zajatia sa potom so značnými ťažkosťami dostávala viac ako dve hodiny. Najprv sa ju snažili pretlačiť na koniec kuchári a čašníci reštaurácie, kam mala Nemka namierené, no nik z nich nemal dostatok sily. Nakoniec ju vraj namydlili, aby sa pomedzi úzke steny nejako prešmykla. Záchranná akcia sa síce skončila šťastne, no potenciálna stravníčka sa musela ísť najesť inam. A možno si to s tým obedom nakoniec úplne rozmyslela…

Napriek označeniu „ulička“ pravdepodobne o ulicu v pravom slovazmysle nejde. Nemá ani meno. Presnejšie pomenovanie tohto „tunela“ je tiesňava a v stredoveku slúžil ako prístupová chodba k vltavskému ramenu. Aj keď dnes je ulička unikátnou turistickou atrakciou, v minulosti bolo podobných spojníc v Prahe omnoho viac.

Zdroj: Novinky.cz, Amusingplanet­.com, Idnes.cz

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #semafor #ulica