26 najbohatších, najšťastnejších, najzdravších a najbezpečnejších krajín

Londýnsky think tank The Legatum Institute zverejnil výročnú štúdiu Prosperity Index, ktorá sa zakladá na veľkom prieskume venovanom prosperite štátov. Objem peňazí, ktoré má krajina, je jedným z faktorov úspechu, preto správa inštitút zobral do úvahy aj ďalšie oblasti.

10.11.2015 07:00
Nórsko, Lofoten, skala, domy, záliv, ľad, zima,... Foto:
Nórsko
debata (22)

Dohromady organizácia posudzovala 89 premenných, napríklad hrubý domáci produkt a percento ľudí, ktorí majú prácu na plný úväzok, ale aj ďalšie zaujímavé čísla, ako je počet zabezpečených internetových serverov a ako dobre si ľudia dokážu odpočinúť na denno-dennej báze.

Premenné potom organizácia rozdelila do ôsmich oblastí: hospodárstvo, podnikanie a príležitosti, správa verejných vecí, vzdelanie, zdravie, bezpečnosť a zabezpečenie, osobná sloboda a sociálny kapitál. Index sa pozrel na 142 krajín, ktoré majú najdostupnejšie údaje a zostavil zoznam.

Slovensko je na 35. mieste

Rebríčku tento rok kraľuje Nórsko, ktoré sa umiestnilo na 4. mieste čo sa týka ekonomiky, ôsma priečka mu patrí v oblasti bezpečnosti. Na rozdiel od škandinávskej krajiny sa Spojené štáty americké stávajú čoraz menej bezpečnými a organizácia Amnesty International uvádza, že USA majú rovnakú úroveň politického násilia ako Saudská Arábia. Index ukazuje, že k dramatickému poklesu v oblasti bezpečnosti došlo všade okrem Európy.

Za posledných sedem rokov sa vyšvihla Indonézia a bohatne rýchlejšie ako ostatné štáty. Najslobodnejším štátom je podľa prieskumu Kanada. Okrem prvenstva v oblasti osobnej slobody je tiež táto krajina jednou z najtolerantnej­ších voči imigrantom a 92 jej percent občanov súhlasí s tým, že je skvelým miestom pre cudzincov. Kanada je tiež piatou najlepšie sa správajúcou krajinou voči etnickým menšinám.

Na 26. mieste sa umiestnila Česká republika, ktorá v tomto rebríčku oproti minulému roku poskočila o tri miesta nahor. Čo sa týka ekonomiky, darí sa jej dobre, inštitút ju zaradil na 13. miesto, avšak horšie je to v sociálnej oblasti.

Rebríček naj krajín

25. Slovinsko

24. Španielsko

23. Malta

22. Francúzsko

21. Taiwan

20. Hongkong

19. Japonsko

18. Belgicko

17. Singapur

16. Rakúsko

15. Veľká Británia

14. Nemecko

13. Luxembursko

12. Island

11. USA

10. Írsko

9. Fínsko

8. Holandsko

7. Austrália

6. Kanada

5. Švédsko

4. Nový Zéland

3. Dánsko

2. Švajčiarsko

1. Nórsko

Zdroj: Businessinsider­.com, Travelandleisu­re.com, Prosperity.com

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #rebríček #bohatstvo #zdravie #Nórsko #šťastie