Parížske útoky vrhajú tieň aj na vianočné trhy v Európe

Keď Hans-Peter Arens tento týždeň otváral svoj stánok na jednom z najväčších vianočných trhov v Nemecku, mal napriek blížiacim sa sviatkom pochmúrnu náladu. "Chceme, aby ľudia prišli, ale panuje tu hrozná neistota," zveruje sa Arens, organizátor vianočných trhov v Dortmunde, ktoré každý rok prilákajú viac ako 3,5 milióna návštevníkov. "Úplné bezpečia neexistuje," dodáva v rozhovore pre denník The Wall Street Journal.

24.11.2015 13:00
Paríž, Francúzsko, vianočné trhy, drevený... Foto: ,
Vianočné trhy na parížskej triede Champs-Élysées.
debata

Obavy z možného teroristického útoku na nemeckom území zosilneli po atentátoch v Paríži a po tom, čo kvôli teroristickej hrozbe na poslednú chvíľu zrušili futbalový zápas, na ktorom sa mala zúčastniť aj kancelárka Angela Merkelová a polovica jej kabinetu.

Hoci úrady tvrdia, že nemajú informácie, že by vianočným trhom hrozilo bezprostredné nebezpečenstvo, zvýšená výstraha a skutočnosť, že trhy sa stali terčom teroristov aj v minulosti, núti prijať osobitné opatrenia.

Pre mnoho Európanov je popíjanie vareného vína na vianočných trhoch s rodinou a kolegami tradíciou. Zhruba 2 500 trhov len v Nemecku priláka podľa tamojšej asociácie vystavovateľov a trhovníkov každý rok asi 50 miliónov návštevníkov. V Berlíne možno navštíviť okolo 60 trhov. Pretože sa však väčšinou konajú na verejných priestranstvách, ich uličky sa vinú ako labyrint a na rozdiel od štadiónov nemajú určené miesta na vstup, takže ich zabezpečenie a stráženie môže byť dosť zložité…

Vianočné trhy na parížskej ulici Champs-Élysées. Foto: SITA/AP, Amr Nabil
Paríž, Francúzsko, útoky, vianočné trhy, stánky, vianoce, Vianočné trhy na parížskej ulici Champs-Élysées.

Ralf Jäger, minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorej ležia okrem iného Dortmund a Kolín nad Rýnom s obzvlášť veľkými trhmi, vyzval políciu, aby zvýšila svoju prítomnosť na vianočných trhoch, ktoré sa začali postupne otvárať.

Tiež v bavorskom Norimbergu, kde sa každoročne konajú jedny z najznámejších vianočných trhov a lákajú návštevníkov z celej Európy i Spojených štátov, sa budú podľa policajného hovorcu strážnici pohybovať omnoho viac než doposiaľ. „Chceme mať svoj trh. Nebojíme sa,“ hovorí Christine Beecková, ktorá organizuje norimberské trhy. Tie len vlani privítali asi 2,5 milióna návštevníkov.

Opatrenia musia byť

Na obľúbený berlínsky vianočný trh na námestí Gendarmenmarkt, ktorý býva ako jeden z mála oplotený, si návštevníci nebudú môcť priniesť kufre a veľkú batožinu a pri vstupe budú musieť prejsť kontrolou.

Stromček vo Viedni pred radnicou žiari farbami... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Viedeň, Rakúsko, vianočné trhy, stromček, Vianoce, radnica, parížske útoky, francúzska vlajka, trikolóra Stromček vo Viedni pred radnicou žiari farbami francúzskej vlajky na znak solidarity s obeťami teroristických útokov v Paríži.

Na mnohých miestach sa úradníci a politici v uplynulých dňoch stretli s organizátormi trhov na krízových zasadnutiach, aby sa porozprávali o obavách o bezpečnosť a opatreniach, ktoré je kvôli nim potrebné prijať. Na niektorých miestach usporiadali radnice školenia pre stánkarov, aby dokázali včas rozpoznať podozrivých ľudí a predmety. Na iných miestach vytvorili núdzový varovný systém, aby mohli zamestnanci trhov včas upozorniť políciu na hrozbu.

Vianočné trhy sa v minulosti cieľom útokov už stali. V roku 2000 zmarila francúzska a nemecká polícia plánovaný bombový útok v Štrasburgu. V roku 2010 potom varovalo Nemecko svojich občanov, že vianočné trhy patria k terčom hroziacich atentátov. „Napriek tomu ľudia na vianočné trhy prišli,“ povedal nemeckej televízii minister vnútra Thomas de Maiziére. „A myslím, že to tentoraz urobia znova. Nemôžeme a nechceme meniť náš spôsob života,“ dodal.

Niektorí Nemci však strach majú. „Je tu mnoho temných zákutí, nikdy neviete, kto sa tam zdržiava,“ povedala štyridsaťdeväťročná Carola Harendtová z Berlína. „Ak sa nakoniec (na trhy) vydám, pôjdem len za denného svetla,“ dodala.

Parížska ulica Champs-Élysées sa už zahalila do... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Francúzsko, Paríž, Vianoce, Champs-Élysées, vianočné svetlá, Parížska ulica Champs-Élysées sa už zahalila do vianočného šatu.

„Na vianočné trhy pôjdem, mám ale obavy,“ hovorí policajt Heiner van der Werl, ktorý je z jedného severonemeckého mesta a v Berlíne je na návšteve. Jeho manželka Andrea ale obavy nezdieľa: „Nechcem sa tomu strachu poddávať. Verím, že všetko bude v poriadku,“ povedala.

Európa si vziať Vianoce nenechá

O zvýšení bezpečnostných opatrení vo sviatočný čas uvažujú po parížskych atentátoch aj iné mestá po celej Európe. V Zürichu posilnila polícia na niektorých miestach svoju prítomnosť, okrem iného pri hlavnom nádraží, v ktorom sa každoročne konajú vianočné trhy.

Štrasburg sa rozhodol, že napriek obavám o bezpečnosť vianočné trhy usporiada, zavedie však mnoho bezpečnostných opatrení, napríklad zákaz konania akcií pre deti, obmedzenie parkovania v centre mesta či odklonenie električkových liniek.

Francúzska armáda strážia vianočné trhy na... Foto: Reuters, JACKY NAEGELEN
Paríž, Francúzsko, vianočné trhy, vojaci, Champs-Élysées Francúzska armáda strážia vianočné trhy na parížskej ulici Champs-Élysées.

V Paríži, ktorého obyvatelia sú stále v šoku po atentátoch z 13. novembra, sa vianočné trhy na triede Champs-Élysées už otvorili. Radnica však z úcty k obetiam zrušila na tomto svetoznámom bulvári tradičné slávnostné rozsvecovanie svetiel.

Pápež František pred časom vykreslil nadchádzajúce Vianoce v trochu ponurej atmosfére. „Vianoce prichádzajú. Všade budú svetlá, večierky, rozsvietené stromy a jasličky,“ povedal. Všetko je to podľa neho ale „fraška“. „Svet je stále vo vojne,“ uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Sedemdesiatje­denročný obyvateľ Dortmundu Hans-Peter Arens je však optimista. Jeho rodina pracuje na vianočných trhoch už štvrtú generáciu. Napriek hrozbe teroristického útoku v roku 2010 tržby podľa neho neklesli. „Cítim sa trochu nesvoj, ale šou musí pokračovať,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Vianoce #vianočné trhy #útoky v Paríži