V Kráľovskom Chlmci otvorili zrekonštruované múzeum

Komplexne zrekonštruovaná budova s modernizovaným priestorovým členením interiéru, inovatívnou technickou vybavenosťou a muzeálnym obsahom, je výsledkom cezhraničného projektu Dialóg múzeí v Kráľovskom Chlmci a maďarskom meste Cigánd. Slávnostné otvorenie obnovenej muzeálnej expozície Jozefa Mailátha bolo v pondelok 30. novembra. Informovala o tom riaditeľka Kultúrneho centra Medzibodrožia a Použia Gabriela Zvolenská.

02.12.2015 15:00
debata

Projekt Dialóg múzeí bol podporený z výzvy Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika. Partnermi projektu sa stali maďarské okresné mesto Cigánd a Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci, ku ktorému sa ako projektový partner pridalo aj mesto Kráľovský Chlmec, majiteľ budovy múzea.

Zriaďovateľom kultúrneho centra je Košický samosprávny kraj. Celkový rozpočet projektu pre slovenskú i maďarskú stranu bol 1 167 810 eur. Príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja bol pre Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia 181 220 eur a pre mesto Kráľovský Chlmec 295 970 eur, ktoré ich investovalo do rekonštrukcie objektu múzea.

Rekonštrukciou pamiatkovej budovy sa výrazne zlepšila jej infraštruktúra. Opravili exteriéri aj interiéri, vymenili okná a dvere. Vznikla bezbariérová zástavba podkrovia. Objekt má nové rozvody kúrenia, vetrania a inžinierske siete, čím sa zlepšili podmienky na prácu inštitúcie.

Inštalovali aj novú regulačnú, riadiacu a meraciu techniky, zlepšil sa aj odvod povrchových a odpadových vôd a urobili sa aj terénne úpravy. Po rekonštrukcii a obnove Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia môže ponúkať kvalitnejšie produkty kultúrnej turistiky na Vínnej ceste – tematickej ceste programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Mesto Kráľovský Chlmec je jednou z jej vstupných brán.

Vďaka spolupráci miest Cigánd, Kráľovský Chlmec a Kultúrneho centra Medzibodrožia a Použia sa vytvoria základy cezhraničnej náučnej cesty s múzejnou tematikou.

Na prízemí východného krídla historickej budovy bude umiestnená stála výstava tunajšieho rodu Mailáthovcov a regulácie a protipovodňové opatrenia na riekach Bodrog, Latorica a Tisa. V hlavnej prízemnej časti, vo veľkej sále sa vytvorili priestory pre dočasné výstavy. V západnom krídle bude zariadená vedecká študovňa s múzejnou knižnicou. Na prízemí dostane priestor aj výtvarná galéria.

V suterénnych a pivničných miestnostiach sa nachádza Kráľovská vínna apotéka so stálou výstavou Kráľovsko-chlmeckého vinohradníckeho rajónu. V podkroví vznikli priestory pre múzejnú pedagogiku a administratívu kultúrneho centra.

Dôležitou kapitolou projektu bolo aj odkúpenie nádvoria, ktoré získalo do vlastníctva mesto. Po rekonštrukcii pribudne múzejnému areálu exteriérový festivalový priestor s malým javiskom, upraveným parkoviskom a zeleňou.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Kráľovský Chlmec