Nič pre altofóbov! Najvyššia budova planéty bude merať kilometer

Veža Jeddah Tower vyrastie v Saudskej Arábii do roku 2018 a so svojou výškou tisíc metrov pokorí aj doteraz najvyššiu stavbu sveta, 830-metrovú Burj Khalifa, ktorá sa týči nad Dubajom. Lekári odporúčajú altofóbom, teda ľuďom, ktorí majú strach z výšok, aby sa jej vyhýbali.

08.12.2015 07:00
debata (6)

Architekti veže Burj Khalifa sa rozhodli prekonať samých seba, a tak naprojektovali 200-poschodovú Jeddah alebo Kráľovskú vežu inšpirovanú prírodou. Tvorcovia navrhli budovu v tvare rastúcich listov, ktoré symbolizujú vzmáhanie sa, prosperitu a ekonomický rast. Podobné stavby vždy priniesli svojmu regiónu úspech v celosvetovom meradle.

Všetky bočné „krídla“ veže sa končia v inej výške, smerom nahor sa zužujú a vytvárajú trojdielny špic. Hladký exteriér prerušuje séria balkónov. V hornej polovici bude do boku vyčnievať kruhová vyhliadková terasa pôvodne navrhnutá ako heliport. Po dokončení Jeddah bude najvyššie položenou vyhliadkou svojho druhu na svete.

Z budovy si nájomníci užijú nádherný výhľad na Červené more, ktoré však zároveň spôsobilo na čelách architektov vrásky. Vežu, ktorá bude čnieť na pobeží, museli poriadne upevniť pred podmývaním slanou vodou a stabilizovať pred silnými vetrami, ktoré dujú od mora. To vysvetľuje aj 200 metrov hlboké základy Jeddah a tiež jej do ostrých uhlov rezané tvary, ktoré nebudú klásť vetru silný odpor.

Jeddah navrhla firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture a stavba už siaha do výšky 26. poschodia. Keď ju dokončia, na desiatky podlaží sa nasťahujú kancelárie, byty a hotel Four Seasons. Najvrchnejšiemu poschodiu bude kraľovať rozľahlý penthouse.

Minulý týždeň saudskoarabská vláda oznámila, že na projekt mesta Jeddah vrátane megaveže uvoľní v prepočte približne 2 miliardy eur. Z toho len na vežu pôjde 1,13 miliardy.

Zdroj: Theverge.com; Skyscrapercen­ter.com; Cnn.com

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #architekti #Saudská Arábia #Dubaj #veža