Segwaye, pozor! NR SR uzákonila pravidlá jazdy na obľúbených vozidlách

Niektoré európske krajiny, ako Británia, Nemecko či Rakúsko, prevádzky vozíkov segway prísne regulujú a nepúšťajú ich na chodníky svojich miest. Iné, ako napríklad Francúzsko, sú k nim veľmi benevolentné. Slovensko sa, podobne ako Česká republika, teraz chystá pravidlá pre používanie segwayov ešte len zaviesť do praxe.

13.12.2015 07:00
debata

Nemecké dopravné predpisy vyžadujú, aby ľudia pre jazdu na segwayi mali vodičský preukaz prinajmenšom pre moped. Segway smie jazdiť po cyklotrasách a vo vyhradených cyklopruhoch na cestách. Ak cyklistická infraštruktúra nie je k dispozícii, môžu vybehnúť aj na bežnú cestu. Jazda po chodníku je zakázaná, pre pešie zóny môžu obce udeliť výnimku a jazdu v nich umožniť.

Rakúske zákony sa pozerajú na segwaye ako na bicykle. Vozidlá musia jazdiť po cyklotrasách, na ceste môžu ísť iba v prípade, že cyklotrasa v danom mieste nie je k vymedzená. Jazda po chodníku je zakázaná.

To isté platí vo Švajčiarsku, kde môžu špeciálne povolenie pre pohyb na chodníkoch a v zónach pre chodcov dostať invalidi. V Luxemburgu sú segwaye povolené len na chodníkoch pre cyklistov a na cestách a musia dodržiavať rovnaké pravidlá ako elektrické bicykle.

Briti sú prísni

Zrejme najtvrdšie obmedzenie platí pre majiteľov dvojkolesových vozidiel v Británii, ktorá zaviedla úplný zákaz ich používania na verejných komunikáciách. Bez nebezpečenstva pokuty sa s nimi smie jazdiť len na súkromných pozemkoch so súhlasom majiteľa pozemku.

Naopak Francúzsko je v prístupe k týmto vozíkom veľmi liberálne, platia pre ne rovnaké pravidlá ako pre chodcov, takže sa bežne ponúkajú turistom v Paríži, Nice, Štrasburgu či ďalších mestách. Žiadne obmedzenia pre nich neplatia napríklad ani v Chorvátsku.

Na Slovensku už podľa jasných pravidiel

Slovensko zavedie pravidlá používania segwayov od budúceho roka. Parlament v novembri schválil zákon, podľa ktorého samovyvažovacími dopravnými prostriedkami, medzi ktoré patrí aj segway, bude môcť jazdiť len osoba staršia ako 15 rokov, pri jazde bude musieť mať ochrannú prilbu a za zníženej viditeľnosti aj reflexné prvky alebo reflexný odev. Jazdec musí držať riadidlá oboma rukami.

Poslanci stanovili aj pravidlá správania sa vodičov segwayov pri ich používaní. Segwaye budú môcť jazdiť aj po chodníkoch, za predpokladu, že neobmedzia chodcov a neprekročia rýchlosť chôdze. Takisto bude povolená jazda segwayov po cyklistických chodníkoch. Jazdiť budú môcť však len jednotlivo za sebou.

Zdroj: Minv.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #ministerstvo vnútra #segway