Betlehem je počas tohtoročných Vianoc prázdny, turisti sa mu vyhýbajú

Turistický ruch v biblickom meste Betlehem je počas týchto vianočných sviatkov v porovnaní s vlaňajškom utlmený a hotely sú poloprázdne. Informovala o tom Vera Bábúnová, palestínska politička a prvá starostka tohto mesta.

23.12.2015 14:00
Betlehem, Jordánsko, Vianoce, Santa Claus Foto: ,
Palestínsky demonštrant - Santa - ponúka sladkosti izraelskému policajtovi.
debata (1)

„Betlehem je tento rok prázdny,“ povedala starostka novinárom v meste na okupovanom západnom brehu rieky Jordán (v Predjordánsku). Príčinu útlmu pripísala najnovšej vlne násilia v Izraeli a palestínskych oblastiach.

Kým vlani boli na Vianoce všetky hotely a penzióny v Ježišovom rodisku úplne rezervované, tento rok je v meste na juhu Predjordánska obsadených iba 40 percent hotelových izieb, dodala starostka.

Vlani v decembri navštívilo Betlehem 78 783 turistov. Starostka však zatiaľ nevedela uviesť konečný počet turistov pre december 2015, ale podľa očakávania bude výrazne menší.

Palestínski demonštranti - Santa Clausovia -...
Vianoce v Betleheme. Dekorácia - zbrane.
+6Palestínsky demonštrant.

Od začiatku októbra zahynulo v násilnostiach 128 Palestínčanov a 18 Izraelčanov. Ide o najhoršiu vlnu pouličného násilia v Izraeli a na palestínskych územiach za posledné roky, približuje agentúra DPA.

Násilnosti vypukli po tom, ako v apríli 2014 stroskotali mierové rokovania kvôli šíriacim sa fámam, že Izrael plánuje zmeniť nariadenie o modlitbách pri jeruzalemskej mešite al-Aksá, kde stojí Múr nárekov a židia majú zákaz sa pri ňom modliť. Fámy však izraelská vláda poprela.

Najvyššie postavený rímskokatolícky predstaviteľ Svätej zeme, latinský patriarcha Jeruzalema Fuád Tuwál, vyzval vo svojom každoročnom vianočnom posolstve na ukončenie násilia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #Jordánsko #turizmus #Betlehem