Košická ZOO bilancuje rok 2015: Prišlo 200 000 ľudí, bol to vraj malý zázrak

Pre košickú zoologickú záhradu sa rok 2015 podľa riaditeľa Ericha Kočnera vyvíjal veľmi pozitívne z profesijného hľadiska. Spokojný je aj s návštevnosťou, ktorá napriek výkyvom počasia v posledných troch rokoch osciluje okolo 200 000 návštevníkov. „Tohtoročnú návštevnosť okolo dvestotisíc v tých podmienkach, aké boli, možno označiť za taký malý zázrak,“ povedal Kočner.

04.01.2016 14:00
debata

Košickej zoologickej záhrade sa darilo aj v odchove zvierat, pričom u niektorých druhov zvierat sa to podarilo prvýkrát nielen v histórii košickej ZOO, ale aj Slovenska. „Zaznamenali sme odchovy niektorých netradičných alebo menej známych zvierat. Bolo to napríklad u krásky červenozobej, čo sú veľmi zaujímavé krkavcovité vtáky z oblasti Himalájí. Z cicavcov nás mimoriadne potešil po dlhých rokoch odchov vzácnej antilopy priamorožca šabľorohého. Narodila sa samička, ktorá by mala zostať v chove našej zoologickej záhrady. Táto vzácna subsaharská antilopa prežíva len vďaka chovom v zoologických záhradách. Veľmi cenný je odchov u zubrov európskych. Nepodaril sa nám zopakovať odchov u krokodílov čelnatých, kde tohto roku bolo v znáške len jedno vajíčko, ale plod nebol životaschopný a nepodarilo sa mu vyliahnuť sa,“ povedal Kočner.

Tohto roku pribudli aj nové druhy zvierat. Do kolekcie sa vrátili anakondy paraguajské, gekony veľké, aj nové druhy vtákov. Horúcou novinkou je rozšírenie skupiny cicavcov o pásavca štetinatého, pribudli ursony kanadské, ktoré košická ZOO chová ako prvá na Slovensku.

Ako uviedol Kočner, v roku 2016 sa chcú intenzívne venovať rozbehnutiu už dlhšie naplánovaných akcií, čo sú hlavne rekonštrukcie niektorých chovných zariadení a maštalí. „Na budúci rok by sa mal zavŕšiť proces kandidovania našej zoologickej záhrady na členstvo v Európskej asociácii zoologických záhrad a akvárií, s čím súvisí zdokonaľovanie našej ZOO z hľadiska technických štandardov,“ povedal Kočner.

Pre návštevníkov bude v roku 2016 zaujímavé, že z bratislavskej ZOO získa košická na niekoľko mesiacov mláďa bieleho tigra, ktorý by mal prísť už v januári.

V tomto roku vybudovali areál pre sibírskych kozorožcov a sprístupnili aj nový návštevnícky chodník, pribudli nové altánky, lavičky, odpadkové koše. Túto investíciu realizovali za vyše 100 000 eur, ktoré získali v projekte slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce.

V ZOO pribudol štvrtý náučno-vzdelávací geologický chodník, kde na príklade pohorí Karpát a Altaja približujú flóru, faunu a geologické zloženie. Na budúci rok začnú pracovať na projektovej príprave nového pavilónu šeliem.

V roku 2016 začne v ZOO fungovať aj veterinárna ambulancia, pretože dosiaľ to fungovalo tak, že vážne prípady prevážali na niektorú z kliník Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Ako povedal Kočner, riadenie ambulancie, jej technické a diagnostické vybavenie bude stáť niekoľko desiatok tisíc eur. Okolo päťdesiat- až stotisíc eur vynaložia na opravy a údržbu plotov, chodníkov.

V roku 2015 sa rozpočet košickej ZOO pohyboval okolo 1,5 milióna eur, pričom z mestského rozpočtu dostala približne milión eur. S rovnakým rozpočtom ráta aj v roku 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Zvieratá #zoo