Pri obnove hradu Plaveč objavili aj jeho interiéry

Hrad Plaveč v Staroľubovnianskom okrese patril ešte donedávna medzi tie hrady na Slovensku, na ktorých neboli vykonané žiadne záchranné práce. Vďaka projektu obnovy hradu sa však počas roka 2015 podarilo z väčšej časti dokončiť konzerváciu juhovýchodného hradbového systému.

06.01.2016 14:00
debata (3)

„Obnovila sa časť východnej bašty, konkrétne vonkajší plášť, mohutná 8-metrová stena a takzvaný parkanový múr, čo je ešte také poistenie obrany hradu,“ vysvetlil koordinátor projektu obnovy hradu Martin Sárossy.

Počas archeologického výskumu sa podarilo odkryť tretie podlažie hradu pod juhovýchodnou baštou. „Nevedeli sme o ňom. Originalitou hradu Plaveč je totiž to, že hoci nadzemná časť je v porovnaní s inými zrúcaninami chudobná, podstatná časť hradu je zachovaná v podzemí a nasvedčuje tomu aj náš posledný nález,“ vysvetlil Sárossy.

K objavu im podľa jeho slov dopomohla prietrž mračien v máji 2015. Ako povedal, storočná či dokonca tisícročná voda vyplavila jadro bašty, ktorej obvodový plášť už pracovníci obnovovali.

„Pôvodne sme nechceli ísť odkrývať tieto architektúry a práve touto skutočnosťou sa stalo, že sme objavili interiéry tohto objektu. Sú tam zaujímavé klenby, a to viedlo k rozhodnutiu pamiatkarov povoliť zámer kompletnej rekonštrukcie a konzervácie tejto bašty, ktorá je plánovaná na tento rok,“ uviedol koordinátor projektu obnovy hradu.

V súčasnosti môžu návštevníci hradu vidieť originály zachované po archeologickom výskume. Na mieste, ktoré sa ku koncu uplynulého roka podarilo odkryť, by malo byť v tomto roku doplnené chýbajúce murivo. Vznikne tak prvý prístupný interiér na hrade Plaveč.

Podzemné priestory východnej bašty však podľa Sárossyho predstavujú v pôdoryse hradu iba možno desatinu. „Je to veľmi malá časť interiéru. Nachádza sa tam krížová chodba s klenbou a strieľňami,“ dodal. Projekt obnovy hradu funguje už dva roky.

Hrad Plaveč, ktorý dlhé desaťročia chátral a je z neho zrúcanina, sa tak dočkal svojej čiastočnej záchrany. Podarilo sa to v rámci celoslovenského projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, ktorý sa realizuje vďaka finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu. Od júna až do decembra 2015 na obnove hradu pracovala desiatka obyvateľov obce Plaveč, ktorí boli dovtedy nezamestnaní.

Vďaka projektu mohli získať prácu na šesť mesiacov, a to na riadny pracovný pomer. Cieľom projektu, do ktorého sa zapojilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvom kultúry SR, bolo vytvoriť krátkodobé pracovné miesta pre nezamestnaných. Tí mohli takýmto spôsobom získať špecifické zručnosti a pracovné návyky, vďaka ktorým by sa mohli zvýšiť ich šance na uplatnenie na trhu práce.

Finančný príspevok z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni na obnovu hradu pre dočasne zamestnaných predstavoval sumu viac ako 38-tisíc eur. „Z ministerstva kultúry išla na hrad Plaveč dotácia vo výške 13,5 tisíca eur, z tohto boli hradené výskumy, materiál, náradie, preprava materiálu a podobne,“ priblížil Sárossy.

Kamenný hrad Plaveč leží na miernom návrší nad rovnomennou obcou. Postavený bol okolo roku 1294 ako pohraničná pevnosť, vybudovať ho dal šľachtic Arnold. Jeho súčasný názov je odvodený pravdepodobne od názvu kmeňa Polovcov, ktorí obývali pohraničné oblasti vtedajšieho Uhorska.

Na hrade sa vystriedali viacerí panovníci a významné uhorské rodiny, v 18. storočí hrad stratil vojenský význam. Jeho poslednými obyvateľmi ešte v 19. storočí boli Paloszayovci, pre narušenú statiku hradu sa však presťahovali do kaštieľa pri Plavči. Hrad v roku 1856 postihol ničivý požiar, odvtedy pustol.

V súčasnosti sa na mieste sídla nachádzajú len zvyšky vysokých múrov obytného krídla a obrannej delovej bašty.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Stará Ľubovňa