Neoficiálne hlavné mesto snehu je Aomori. Počas zimy tam nasneží 8 metrov

Mohutné snehové búrky s mrazivým vetrom nie sú pre tieto mestá ničím neobvyklým. Obyvatelia sú zvyknutí na teploty hlboko pod nulou a haldy snehu.

17.01.2016 07:00
snehuliak, zima, sneh, Nemecko, Foto: ,
Snehuliačik na berlínskom Gendarmenmarkt námestí. Zo snehu sa teší aj Európa.
debata

Mesto Aomori, Tōhoku, Japonsko

V meste Aomori, metropole najsevernejšej rovnomennej prefektúry na ostrove Honšú, ročne padne 7 a pol až osem metrov snehu a to vďaka jeho oceánskemu podnebiu a zároveň polohe vo vysokej nadmorskej výške. Štatistici tu zaznamenávajú až 108 snežných dní do roka. Vo februári 1945 mesto zahalila rekordná snehová pokrývka vysoká 209 centimetrov a najnižšia teplota (-24.7 ° C) obyvateľov zmrazila o 14 rokov neskôr.

Názov mesta sa dá preložiť ako „modrý les“ (ale môže to znamenať aj zelený) kvôli tamojšej bujnej vegetácii obklopenej tyrkysovým oceánom, modrými jazernými vodami a blankytnými horami.

Valdez, Aljaška, USA

Mestečko Valdez so 4 000 obyvateľmi sa považuje za najzasneženejšie v Spojených štátoch, ročne tam napadne priemerne až 8 metrov bielej pokrývky a vločky padajú zvyčajne 70 dní do roka. Je obklopené ľadovými horami Chugach a leží pri hlbokom fjorde. Je to najsevernejší prístav v Severnej Amerike, ktorý nie je celoročne zaľadnený.

Prístav Valdez dostal meno po španielskom námornom dôstojníkovi Antoniovi Valdésovi y Fernándezovi Bazánovi a oblasť ožila vďaka zlatej horúčke a hľadačom pokladov, ktorí mierili ďalej na Klondike. Neskôr mestečko zohralo dôležitú úlohu pri zásobovaní vnútrozemia Aljašky.

#ValdezAlaska #Alaska #thegreatoutdoors #kortnidriverphotography #adventure #explore #snow #mountains #Valdez

Fotka uverejnená používateľom Kortni Driver (@kortnidriver1),

Sapporo, Hokkaidó, Japonsko

Japonci sa s extrémnymi snehovými kopami boria aj na iných miestach. S ročnou priemernou snehovou nádielkou 4,8 metra sa Sapporo, hlavné mesto prefektúry Hokkaidó, dostalo na druhé najsnehovejšie miesto týchto ostrovov. Ročne tu v priemere sneží až 126 dní.

Sapporo sa v roku 1972 stalo dejiskom zimných olympijských hier a každoročne vo februári hostí tiež festival snehu, počas ktorého tam vyrastú snehové sochy a budovy. Okúzľujúcu prehliadku si nenechá ujsť dva milióny turistov.

#sapporowinterfestival

Fotka uverejnená používateľom @kametaryu,

Québec City, Québec, Kanada

Jedno z najstarších miest v Severnej Amerike (vzniklo v roku 1608), polmiliónový Quebec City, je skutočným zimným kráľovstvom s takmer 4 metrami napadaného snehu ročne. V oblasti sa striedajú štyri rôzne ročné obdobia a snehová pokrývka zvyčajne pretrváva od decembra do apríla.

Hradby obklopujúce staré mesto – Old Québec (Vieux-Québec) sú jediné opevnené mestské hradby, ktoré sa zachovali v Amerike severne od Mexika, a boli vyhlásené za svetové kultúrne dedičstvo UNESCO v roku 1985 ako „historická štvrť Starý Québec.“

Toyama, Hokuriku, Japonsko

Mesto na pobreží Japonského mora, asi 300 kilometrov severozápadne od Tokia, v zime zasypáva 3 a pol metra snehu a do roka zaznamenáva 56 „snehopádnych“ dní, hoci v lete sa teší z pomerne vysokých teplôt a vlhkej klímy.

Toyama leží vedľa Nagana, ktoré v roku 1998 hostilo zimné olympijské hry. Neďaleko sa tiež nachádza známa horská vyhliadková cesta Tateyama Kurobe, ktorá má prevýšenie takmer 2 kilometre a jej vrchol sa nachádza vo výške 3 000 metrov nad morom. Spája mesto Toyama s Omachi. Jej najzaujímavejšou časťou je oblasť Murido, kde sneh dokáže vytvoriť okolo cesty 20-metrové hradby.

St. John's, Newfoundland a Labrador, Kanada

Hlavné a najväčšie mesto Newfoundlandu a Labradoru zasypáva ročne dohromady 3,3 metra snehu, ktorý často sprevádzajú búrky alebo mrznúci dážď. Biela pokrývka sa udrží zvyčajne až do apríla.

Miestne počasie skutočne neoplýva vľúdnosťou – je známe ako najzahmlenejšie, najveternejšie a najzamračenejšie zo všetkých väčších kanadských miest. Prší tam vyše 160 dní do roka, z padajúceho snehu majú radosť takmer 80 dní.

Napriek týmto neblahým podmienkam (alebo práve vďaka nim?) sa niektorí domnievajú, že je to najstaršie Angličanmi založené mesto v Severnej Amerike.

#snow and the #city #stjohns #newfoundland #canada #explorenl #explorecanada #enjoycanada #ImagesofCanada

Fotka uverejnená používateľom Wichan Yingyongsomsawas (@tuanland),

Zdroj: Wikipedia.org; Cntraveler.com; Accuweather.com; Therichest.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #zima #Aljaška