Slávny Rím má veľký problém: Ovládli ho malé hlodavce

Starobylý Rím kedysi vládol obrovskej ríši. Dnes sa však situácia trocha zmenila a hrdému mestu panujú otravné potkany. Hlodavce sa rozšírili tak masívne, že domáci hovoria o „invázii“ a burcujú úrady k rýchlym a účinným krokom.

20.01.2016 07:00
potkan, krysa, potkany, krysy, myši, hlodavce,... Foto:
Potkaní a myší problém pretrváva v Ríme už roky.
debata (1)

Potkaní a myší problém pretrváva v Ríme už roky. Zvieratá s dlhým chvostom často vyliezajú z kanálov a prichádzajú sa „zoznamovať“ s turistami napríklad pri ikonickej Fontáne di Trevi. Počas vlaňajšej rekonštrukcie fontány ich miestni napočítali každú noc 10 až 20. Lákajú ich najmä odpadky z miestnych reštaurácií.

"Je to hanebné divadielko a vďaka turistom sa o tom dozvie celý svet. Návštevníci si často okrem pamiatok fotia aj protivné potkany,“ sťažuje si obyvateľ talianskej metropoly.

V roku 2014 bola situácia taká kritická, že dokonca museli na čas zavrieť Rímsky odvolací súd – hlodavce sa totiž usadili v rúrach a úplne vyradili klimatizačný a vykurovací systém budovy. A to aj napriek tomu, že rok predtým mesto minulo na deratizáciu 400-tisíc eur.

Nespokojný rímsky reštauratér povedal pred časom talianskemu denníku Il Corriere: „V jeden sobotný večer som vyzrel cez okno a zbadal som, že celá ulica (Via Carallo) bola plná potkanov. Bál by som sa vôbec vyjsť von. Hneď som pozatváral dvere, aby sa zvieratá nedostali do reštaurácie“.

Okrem strachu a panických reakcií, ktoré potkany vyvolávajú, je ich rozšírenie nebezpečné aj zo zdravotného hľadiska. Hlodavce roznášajú rôzne choroby, ktoré ohrozujú ostatné zvieratá aj ľudí.

Koľko takýchto hlodavcov okupuje Večné mesto nie je známe, denník La Repubblica však citoval odhad odborníkov, ktorí predpokladajú, že by ich tam mohlo byť až 6 miliónov – teda na každého Rimana pripadajú dva potkany.

„Začiatkom víkendu sme museli zatvoriť skôr, pretože sme sa obávali, že by sa potkany mohli dostať do obchodu,“ citoval pred týždňom majiteľa reštaurácie Baguetteria Fico Marca portál International business times. „Tiež som pomohol prejsť cez cestu jednej naľakanej panej, ktorú vydesili desiatky hlodavcov. Bez náznaku strachu sa napchávali pri odpadkových košoch a vôbec im nevadila naša prítomnosť,“ dodal Marco pre denník Il Corriere.

Miestne úrady vraj o probléme vedia a neustále uisťujú Rimanov, že celú oblasť od potkanov spoľahlivo vyčistia. Rozhodli sa staviť na nové technologické riešenia deratizácie, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu ako bežné otravy a postreky.

Zdroj: Ibtimes.co.uk; Independent.co­.uk; Thelocal.it

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #hlodavce #potkan #Fontána di Trevi