Škandál v parížskom múzeu: Polícia zatkla umelkyňu, vyzliekla sa pri akte

Prekvapenie zažili v nedeľu návštevníci parížskeho múzea Orsay, keď sa pred slávnym aktom Edouarda Maneta nazvaným Olympia vyzliekla žena a zaujala rovnakú pózu ako dáma na obraze.

20.01.2016 14:00
debata (9)

Ako sa neskôr ukázalo, išlo o luxemburskú umelkyňu Deborah de Robertisovú, ktorá mala na sebe kameru a filmovala si reakciu ostatných návštevníkov a turistov. Performerku zatkli za verejné pohoršovanie a je vo väzbe, informujú francúzske médiá.

„Pred obrazom bolo v tom čase veľa ľudí. Členovia ochranky zareagovali správne, miestnosť uzavreli a ženu vyzvali, aby sa obliekla. Keď odmietla, zavolali políciu a tá ju odviedla,“ povedala agentúre AFP hovorkyňa múzea.

Podľa právnika umelkyne Tewfiaka Bouzenounea je „zatváranie umelcov do väzby zlým signálom“. „Bol to umelecký počin,“ dodal Bouzenoune na margo incidentu a kritizoval údajnú „znepokojivú prudériu justície“.

Na tú podľa neho poukazuje aj prípad juhoafrického umelca Stevena Cohena, ktorého predvlani uznali za vinného z verejného pohoršovania, keď si k penisu priviazal živého kohúta a takto sa prechádzal okolo Eiffelovej veže.

De Robertisová sa necháva fotografovať s odhalenými genitáliami v múzeách od roku 2010, ale pozornosť médií vzbudila až po tom, čo v roku 2014 pózovala v múzeum Orsay pred realistickým obrazom Gustava Couberta nazvanom Pôvod sveta.

Umelkyňa sa vtedy obhajovala tým, že jej nešlo o vytvorenie banálnej reprodukcie v duchu živého obrazu, ale o prehĺbenie Coubertovho diela, ktoré vraj dámske intímne partie neodhaľuje dostatočne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #obrazy #múzeum #Paríž #akt #umelkyňa