Vo Svite si zmeria sily 2000 Sparťanov. Zvládnu extrémny beh s prekážkami?

Koniec januára bude v meste Svit pod tatranskými končiarmi patriť adrenalínovému zážitku s názvom Svit Winter Spartan Sprint. Extrémny beh spojený so zdolávaním náročných prekážok čaká na odvážnych pretekárov v sobotu 23. januára.

22.01.2016 15:00
debata

„Preteky Spartan Race sa vo svete už dlhodobo tešia veľkému záujmu medzi účastníkmi, ale aj divákmi, a ani ich mrazivá zimná verzia vo Svite nebude žiadnou výnimkou,“ uviedla Darina Štefaňáková z Odboru strategického rozvoja mesta na mestskom úrade vo Svite.

Na pretekoch by sa malo zúčastniť približne dvetisíc účastníkov vrátane pretekárov zo zahraničia.

Na Sparťanov čaká vo Svite verzia Sprint. Pôjde o trať dlhú päť a viac kilometrov s viac ako 20 náročnými prekážkami. Tie pretekárov podľa Štefaňákovej preveria fyzicky aj psychicky.

Prekážky budú nečakané

„Až do samotného štartu totiž pretekári nebudú vedieť, v ktorej časti trate majú očakávať jednotlivé nástrahy v podobe prekážok. Dôležitú úlohu v tomto prípade môže zohrať aj počasie, keďže hlboký sneh alebo blato na trati pri zdolávaní vysokej vertikálnej steny či podliezaní ostatného drôtu, preskakovaní tlejúceho ohňa a zdolávaní mnohých iných prekážok dajú poriadne zabrať,“ vysvetlila.

Ako dodala, odhadovaný čas na zdolanie trate podľa výkonnosti je približne 40 minút až dve hodiny.

Motiváciou pre Sparťanov je tiež možnosť získať členstvo v prestížnom klube Spartan Trifecta Tribe. Jeho členmi sa stávajú pretekári, ktorí počas jedného kalendárneho roka úspešne dokončia trate Winter Sprint, Winter Super (13+ km) aj Winter Beast (20+ km).

Do boja sa pustia aj deti na Winter Spartan Kids

Na svoje si prídu aj diváci, ktorí v priestore festivalovej arény pri Kolibe vo Svite budú svedkami štartu a cieľa pretekov v polhodinových vlnách po 250 až 300 účastníkov. „Celý deň v čase od 09:00 sa tak môžeme tešiť na extrémne výkony. Výnimočný zážitok si tiež odnesú aj malí účastníci preteku Winter Spartan Kids, deti od troch do štrnásť rokov na samostatnej detskej trati,“ doplnila Štefaňáková. Vyhlásenie víťazov v kategórii Elite a Open sa uskutoční okolo 14:00.

Rozsiahle podujatie si vyžiada aj organizáciu dopravy, ktorú v meste zabezpečí mestská polícia a dobrovoľný hasičský zbor spolu s ďalšími dobrovoľníkmi. Aj za ich pomoci a rovnako informačných tabúľ budú návštevníci podujatia nasmerovaní na zberné parkoviská pri Chemosvite, kostoloch za riekou, mestskom úrade a Dome kultúry.

Počíta sa aj s posilnením hliadok na hlavných križovatkách. Most pri Kolkárni bude v sobotu od 6:00 do 20:00 pre motorové vozidlá uzavretý s výnimkou majiteľov garáží a prevádzok v tejto lokalite.

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #Tatry #Svit #Spartan Race