Bosna – turistický raj boháčov z Perzského zálivu. Nie všetci sú z nich nadšení

S 360 vilami, domami a apartmánmi okolo umelého jazera, s bazénmi, športoviskami, halal supermarketom a moslimskou modlitebňou je Sarajevo Resort symbolom rastúceho záujmu klientov z krajín Perzského zálivu o Bosnu.

02.02.2016 13:00
Bosna, Sarajevo, most, rieka Foto: ,
Latinský most v Sarajeve.
debata (4)

Až doteraz je Sarajevo Resort najdôležitejším uskutočneným realitným projektom pre túto klientelu, ktorú priťahuje myšlienka byť jednou nohou v Európe, a pritom tráviť prázdniny uprostred moslimskej obce.

Táto rezidenčná štvrť, ktorú slávnostne otvorili vlani v októbri v Oseniku, asi 30 kilometrov od bosnianskeho hlavného mesta, vyrástla na ploche 160 000 metrov štvorcových. Pre kuvajtskú spoločnosť Gulf Real Estate predstavuje investíciu za 25 miliónov eur. Žiť tam môže zhruba 1 100 ľudí.

„Záujemcov z Perzského zálivu sem láka krásna príroda, islam a vrelé vzťahy s Bosniakmi. Cítia sa vítaní,“ povedal agentúre AFP podnikateľ z emirátov Tárik Chadža.

Bosna postupne od roku 2010 zrušila víza občanom z väčšiny krajín Perzského zálivu a počet turistov z tohto regiónu neprestáva rásť. Vlani išlo o 24 500 z cel­kového počtu 360 000 návštev­níkov Sarajeva a okolia.

Turistický boom priťahuje podnikateľov v nehnuteľnostiach. „Investori prichádzajú do Bosny, pretože je tu sľubný rozvoj turistiky,“ hovorí Džásim Kandirí, ktorý je riaditeľom Sarajevo Resort.

Chadža si otvoril pred tromi rokmi v Sarajeve turistickú a realitnú kanceláriu, ktorou prechádzajú bosnianski partneri: jeden ponúka pozemok, druhý zase dom na vidieku.

„Objem realít, ktoré naša agentúra vlani získala pre nás a našich klientov, stúpol na zhruba desať miliónov eur,“ hovorí Chadža.

Sám si kúpil pozemky, aby na nich pre klientov z Perzského zálivu postavil luxusnú rezidenčnú štvrť. Trh „stále rastie“, teší sa a dodáva, že ceny medzitým citeľne stúpli, „počas troch rokov až o 100 percent“.

Klienti z Perzského zálivu pre niektorých obyvateľov Bosny predstavujú mannu nebeskú. „Nie sú najpočetnejší, ale míňajú oveľa viac ako ostatní, asi 150 eur na osobu a deň, bez útraty za hotel,“ opisuje hovorkyňa sarajevského turistického úradu Asja Hadžiefendičová Mesičová.

V malebnom okolí Sarajeva vyrastajú turistické strediská a rezidenčné štvrte pre klientelu z Perzského zálivu. Okrem Sarajevo Resort sa chystá niekoľko podobných projektov, niektoré z nich doslova gigantické.

Politici rýchlo pochopili, čo je v stávke. Vodca bosnianskych moslimov Bakir Izetbegovič osobne otváral Sarajevo Resort. „Bosna je európska krajina, má vodstvo, lesy, bane, potenciál v energetike a turistike. Naši bratia (zo zálivu) si tieto prednosti všimli,“ uviedol.

Z celkových zhruba 3,8 milióna obyvateľov tejto balkánskej krajiny sú dve pätiny moslimovia. Ostatní sú pravoslávni Srbi a katolícki Chorváti. „Je to len začiatok, iba sme otvorili dvere – samozrejme, pod podmienkou, že stabilita zostane zachovaná,“ ​​hovorí Amer Bukvić, ktorý je riaditeľom finančného ústavu Bosna Bank International. Zakladateľom tohto ústavu sú banky z Perzského zálivu. Ústav pritom zohráva kľúčovú úlohu pri lákaní bohatých arabských investorov.

Najväčšiu z týchto investícií v októbri ohlásila spoločnosť Buroj Property Development, ktorá chce pri Sarajeve vybudovať na 137 hektároch celé mesto za takmer miliardu eur.

Kuvajtská spoločnosť Al-Diyar už stavia rezidenčnú štvrť v obci Blažuj pri Sarajeve pre 360 ​​rodín, ako hovorí riaditeľ tejto spoločnosti, bývalý bankár Abdalláh Kulajb. Ďalších šesť podobných projektov chystá.

„Zatiaľ sme tu investovali 14 miliónov eur. Zákazníci sú rôzni, mali sme aj takých, ktorí o Bosne nevedeli nič, nikdy tu neboli – ale aj takých, ktorí nemajú radi prírodu,“ poznamenal.

Kým hotelieri a reštauratéri sú nadšení a na jedálne lístky dopisujú arabčinu, iní sledujú dianie s opatrnosťou. Niektoré médiá alebo debatujúci na internete píšu o „invázii“, alebo dokonca tvrdia, že sa okolie Sarajeva stáva „emirátom“. Časopis Slobodna Bosna už písal o „sarajevskom pásme Gaza“.

Majiteľ jedného sarajevského hotela si pochvaľoval, že jeho podnik ťaží z náporu turistov z Perzského zálivu, ale rozhodne sa staval proti výstavbe rezidenčných štvrtí pre arabských zákazníkov, pretože z jeho hľadiska predstavujú „ušlý zisk“.

„Najlepší je turista, ktorý si príde prenajať hotelovú izbu,“ vysvetlil s prianím zostať radšej v anonymite.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #moslimovia #bosna #Bosna a Hercegovina #Sarajevo #Perzský záliv