Najromantickejšie miesta – čo majú spoločné Štiavnické vrchy a Alpy?

Prečo niektoré mestá pôsobia stroho a chladne, a iné zhodne väčšina sveta označí bez váhania za čarovné a pôsobivé? Romantické miesta majú niektoré črty spoločné – sú zväčša blízko vody (peniaceho sa mora, jazier či jagavej rieky), ulice lemujú komplikované a zväčša historické fasády budov a na každom rohu vítajú návštevníkov útulné kaviarničky. Nechýbajú modrasté hory ako dokonalá panoráma na fotografiách.

09.02.2016 07:00
debata (1)

Bruggy, Belgicko

Bruggy sa často volajú aj „Benátkami severu“, pretože sú rovnako ako toto talianske mesto popretkávané sieťou kanálov. Tie tu vytvorila rieka Reie. Plavba člnmi po mestských kanáloch je obľúbenou romantickou atrakciou. Historické centrum sa v roku 2000 dostalo do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Jeho podoba sa za posledné storočia príliš nezmenila, uchovalo si svoj stredoveký charakter a mnohorakú gotickú architektúru domov s typickými schodíkovými strechami.

Centru mesta dominuje Trhové námestie s mestskou tržnicou a 83-metrovou vežou. Zaujímavá je tiež gotická radnica a Bazilika svätej krvi – kostol ukrýva aj schránku, kde je uskladnená údajne kvapka Kristovej krvi. Romantické duše poteší aj prechádzka popri Jazierku lásky.

Bruggy Foto: SHUTTERSTOCK
Bruggy, Belgicko, domy, kanál, voda, rieka, Bruggy

Aix-en-Provence, Francúzsko

Mesto leží v južnom Francúzsku, asi 30 kilometrov severne od Marseille. Je to typické univerzitné mesto – zo 140-tisíc obyvateľov je asi 30-tisíc študentov. Za srdce chytia prechádzky čarovnými úzkymi uličkami starého mesta, ktoré sú lemované košatými stromami.

Tieň vrhajú úhľadné domy zo 16. až 18. storočia a osvieženie prinášajú zdobené fontány. Medzi kaviarňami vytŕča najznámejšia piváreň Deux Garçons (Dvaja bratia) z roku 1792, ktorú svojho času obľubovali aj maliar Paul Cézanne, spisovatelia Émile Zola či Ernest Hemingway.

Aix-en-Provence Foto: SHUTTERSTOCK
Aix-en-Provence, Francúzsko, mesto, domy, ulica, staré mesto, lampa, svetlo, Aix-en-Provence

Salzburg, Rakúsko

Historický Soľnohrad leží na rieke Salzach na úpätí Salzburských Álp. Rieka formuje nezastavané mestské kopce, čím zo Salzburgu robí jedno z najzelenších veľkomiest Európy. K mestským kopcom patrí Kapucínska hora, Mníšska hora, Hraničná hora a Festungsberg, na ktorom tróni najväčší úplne zachovalý stredoveký hrad v Európe.

V meste sa nachádza tiež univerzita a všetkému dominuje jedinečné historické centrum s pamiatkami zo 17. až 18. storočia. Staré mesto v roku 1996 zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Salzburg je tiež známym strediskom hudby – konajú sa tam medzinárodné mozartovské festivaly. Medzi známe osobnosti mesta patria skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart, matematik a fyzik Christian Doppler aj kontroverzná česká herečka Lída Baarová, ktorá tu zomrela.

Salzburg Foto: SHUTTERSTOCK
Salzburg, Rakúsko Salzburg

Sevilla, Španielsko

Finančné, kultúrne a umelecké hlavné mesto južného Španielska, Andalúzie. Po Madride, Barcelone a Valencii je 4. najväčším mestom krajiny, no napriek tomu si zachovalo príjemný ráz. Hrdí sa viacerými starobylými pamiatkami. Pôvodne maurská pevnosť, dnes kráľovský palác Alcázar má islamský vzhľad s gotickými prvkami. Aj samotné slovo Alcázar pochádza z arabčiny (al-qasr) a znamená palác.

Sevillská katedrála je 3. najväčšou katedrálou v Európe (po Bazilike sv. Petra vo Vatikáne a katedrále sv. Pavla v Londýne). Jej výstavba sa začala v roku 1402 a pokračovala až do 16. storočia. Stojí na mieste pôvodnej mešity, z ktorej zostal len minaret – Giralda, a je v nej vraj uložený sarkofág s Kolumbovými ostatkami.

Sevilla Foto: SHUTTERSTOCK
Sevilla, Španielsko, kanál, voda, námestie, loďka, chrám Sevilla

Luzern, Švajčiarsko

Napriek tomu, že švajčiarsky Luzern má povesť drahého mesta, turisti ho milujú. Mestečko je idylicky zasadené medzi horami na brehu Luzernského jazera pri výtoku rieky Reuss.

Rieka rozdeľuje Luzern na Staré a Nové Mesto a dve polovice, naopak, spája najstarší krytý drevený most na svete – Kaplnkový most s vodnou vežou a Most starinárov – Spreuerbrücke.

Luzern Foto: SHUTTERSTOCK
Luzern, Švajčiarsko, mesto, kanál, voda, loďka, člnky, čln, Luzern

Siena, Taliansko

Mesto v srdci romantického Troskánska je obklopené kopcami, olivovými hájmi a vinicami. Jedným z charakteris­tických rysov tunajšej architektúry sú stavby z tehál. Siena sa preslávila svojím stredovekým centrom, ktoré je, ako inak, zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Stred mesta je obklopený niekoľkými bránami, spojenými systémom hradieb.

Siena je tiež známa každoročnými Palio, teda Konskými dostihmi, ktoré sa konajú na hlavnom námestí Piazza del Campo a proti sebe súperia jazdci z jednotlivých štvrtí mesta.

Siena Foto: SHUTTERSTOCK
Siena, Taliansko, mesto, ulica, domy, chrám, Siena

Banská Štiavnica

Milé hornaté mestečko v náručí Štiavnických vrchov s centrom zaznačeným v zozname UNESCO určite poteší všetky romantické duše. Dejiny mesta sú späté s ťažbou drahých kovov, najmä striebra, no 200 rokov pred Kristom tu Kelti vykopávali aj zlato. Medzi najkrajšie pomníky mesta patria Súsošie Svätej Trojice, Pomník Andreja Kmeťa či Busta Andreja Sládkoviča v Botanickej záhrade.

V meste pramení rovnomenná rieka Štiavnica, ktorej takmer celý tok sa na území Banskej Štiavnice nachádza v podzemí. V okolí banského mesta sa nachádza množstvo umelých vodných nádrží – tajchov. A čo môže byť krajšie ako prečítať si na brehu tajchu Sládkovičovu Marínu?

Banská Štiavnica Foto: SHUTTERSTOCK
Banská Štiavnica Banská Štiavnica

Zdroj: Travelandleisu­re.com, Wikipedia.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #sevilla #salzburg #Bruggy