Ukrajinský Dnepropetrovsk by sa mal premenovať. Na Dnepropetrovsk

Ukrajinský Dnepropetrovsk asi dostane nové meno. Tamojší politici si lámu hlavu so zmenou názvu štvrtého najväčšieho mesta krajiny, ktorú zákonodarcom ukladá vlani prijatý zákon o likvidácii dedičstva totalitného režimu.

05.02.2016 12:00
Ukrajina, vlajka, ukrajinská zástava, Foto: ,
Zmenu názvu štvrtého najväčšieho mesta krajiny zákonodarcom ukladá vlani prijatý zákon o likvidácii dedičstva totalitného režimu.
debata (9)

Doterajší názov mesta sa od roku 1926 odvodzuje od mena boľševického revolucionára a ukrajinského politika sovietskej éry Grigorija Petrovského. To sa teraz musí zmeniť.

Proti premenovaniu sa však postavila dnepropetrovská radnica a veľká časť obyvateľov mesta. Ukrajinský parlament teraz dostal návrh zákona, podľa ktorého by miliónové mesto na rieke Dneper bolo premenované, ale názov by mu zostal.

Neodvolával by sa však na meno komunistického politika, ale biblického apoštola Petra, ktorého vyznáva nielen rímskokatolícka, ale aj pravoslávna viera.

Štyri éry, štyri mená

Dnepropetrovsk má, pokiaľ ide o názov, dramatickú históriu. Do roku 1796 a znovu v rokoch 1802 až 1926 niesol meno Jekaterinoslav na počesť cárovnej Kataríny II. (Jekateriny II.).

Jej syn Pavol I. ale v snahe zahladiť stopy po svojej nemilovanej matke dal Jekaterinoslavu meno Novorossijsk.

Po Pavlovej smrti cár Alexander I. vrátil mestu názov Jekaterinoslav. V roku 1926 potom prišiel na rad revolucionár Petrovskij.

Štyri ďalšie alternatívy

V Kyjeve sa po prijatí zákona o likvidácii komunistického dedičstva objavili návrhy, aby sa Dnepropetrovsk po novom volal jednoducho Dneper, podľa rieky, ktoré preteká mestom. Toto meno sa už podľa miestnych médií pre Dnepropetrovsk medzi ľuďmi aj tak zaužívalo.

Radnica Dnepropetrovska sa ale postavila proti a trvá na zachovaní súčasného dlhšieho názvu. Objavili sa aj alternatívne návrhy Syčeslav, Dneprovsk, Dnepropol alebo Svitoslav.

Nový názov má na Ukrajine už viacero miest premenovaných v ére ZSSR, napríklad Artemivsk (dnes Bachmut), Kirovohrad (Inhulsk), Dzeržinskij (Toreck) alebo Illičivsk (Čornomorsk).

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina