Newyorská polícia má nové metódy proti zlodejom: Chce budiť spáčov v metre

Newyorská polícia bude v metre budiť spiacich cestujúcich, aby prekazila plány vreckárov a násilníkov, oznámili médiá v tomto najväčšom americkom meste. Hoci zločinnosť v New Yorku podľa štatistík dlhodobo klesá, cestujúci v podzemnej dráhe sú vyhľadávaným terčom zločincov. Každý deň je hlásených sedem útokov.

07.02.2016 14:00
New York, metro, Manhattan, stanica, zastávka,... Foto: ,
Newyorské metro, linka F.
debata

New York síce podľa známeho sloganu nikdy nespí, ale v nočnom metre nebýva výnimkou pohľad na spáčov, ktorí okupujú sedadlá. „Krátky šlofík cestou do práce je jedným z mála hriechov, ktoré si Newyorčania môžu v metre dopriať. Na rozdiel od automobilistov, ktorých spánok sa môže skončiť katastrofou,“ komentoval dopravné vymoženosti v meste denník New York Post.

Bezpečnosť v newyorskom metre je síce na oveľa vyššej úrovni ako v časoch, keď bola cesta nočným vlakom riskantným dobrodružstvom, niekoľko nedávnych prípadov lúpežných prepadnutí a útokov nožom ale znovu vyvolalo potrebu zosilneného policajného dohľadu.

Ide najmä o nočné a prvé ranné vlaky, keď cestujúci na sedadlách niekedy zaspia v inak úplne prázdnych vagónoch. New York Post odkazuje na príklad nešťastníka, ktorému zlodej v spánku vyrezal britvou celé vrecko z nohavíc aj s peňaženkou a dokladmi.

Metro na dráhe F na newyorskom Manhattnae. Asi... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
New York, metro, cestovanie, cestujúci, podzemka Metro na dráhe F na newyorskom Manhattnae. Asi polovica z trestných činov a krádeží, ktoré sa spáchajú v New Yorku, sa udeje v metre. Zvlášť ohrození sú spiaci cestujúci, polícia ich plánuje budiť.

Newyorské metro denne prepraví šesť miliónov ľudí, obeťami útokov sa denne stáva v priemere sedem z nich. Okrem peňazí vyvolávajú najväčší záujem zlodejov mobilné telefóny.

Nie každý však so zámerom polície kaziť spánok cestujúcich súhlasí. „Niekedy sa proste nedá nezaspať,“ sťažovala sa v rozhovore s reportérom newyorského denníka cestujúca Yvette Johnsonová. „Domov dorazíte neskoro a cestou je dobré si zdriemnuť,“ hovorí.

Objavujú sa aj názory, že opatrenie je v skutočnosti namierené proti bezdomovcom, pre ktorých sú v zime vykurované vagóny metra vítaným útočiskom.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #zlodeji #metro