Nehynúci, klišé aj leniví romantici – tieto miesta vyznajú lásku namiesto vás

Na dvere klope Valentín – čas vyznávania lásky, romantických gest a prekvapení. Rolu zohráva spôsob prejavenia nežných citov, ale aj výber lokality. Mnohé páry sa teda rozhodnú stráviť zopár chvíľ mimo bežnej reality a vycestovať na miesta, ktoré valentínsku atmosféru ešte umocňujú.

11.02.2016 07:00
debata

Toto sú najromantickejšie miesta, mnohé už zažili dokonca nejedno pokľaknutie so škatuľkou. Čo z nich robí magnet na zamilovaných? Inšpirujte sa alebo sa len tak zasnívajte…

Pre dobrodružných romantikov: Benátky

Nekonečne fascinujúce mesto na kanáloch láka ročne množstvo zaľúbencov, ktorí sa chcú ponoriť do jeho magickej atmosféry a stratiť v spletitých bočných uličkách, kde za rohom, nepozorovaní davmi tlačiacimi sa na Námestie sv. Marka, vyznajú svojej vyvolenej náklonnosť.

V lete je voda v kanáloch belasá vďaka žiariacemu slnku, v zime z nej tajomne vystupuje hmla a cudne halí všetko do sivastého plášťa. Aj tu niektoré mosty zdobia obľúbené zámky lásky. V Benátkach si tiež vychutnáte množstvo obchodíkov s pochúťkami, suvenírmi aj karnevalovými maskami, ktoré si odnesiete ako peknú pamiatku. Posledným dôkazom lásky bude jazda v gondole, ktorá môže vyjsť na 70 až 100 eur.

Benátsky gondolier. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Benátky, karneval, masky, Námestie svätého Marka, Taliansko, kostýmy Benátsky gondolier.

Pre takmer klišé romantikov: Pont des Arts, Paríž

Cesta do Paríža vo dvojici patrí ku stáliciam romantických výletov. Mesto lásky si svoj názov určite zaslúži – do konca života budete spomínať na dlhé večerné prechádzky z Montmartre (kde si na Múre lásky ľudia vyjadrujú svoju lásku vo všetkých svetových jazykoch) do Quartier Latin. Do srdca sa vám zapíšu múzeá a galérie (v ktorých tiež často dominuje práve téma nežných citov).

Takto vyzeral parížsky most ovešaný zámkami lásky. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
most Pont des Arts, Paríž, zámky lásky, graffiti Takto vyzeral parížsky most ovešaný zámkami lásky.

Nevyhnutnosťou je návšteva katedrály Notre Dame aj baziliky Sacré-Coeur, príjemne padnú posedenia v maličkých cukrárňach, štýlových kaviarňach (napríklad tá na moste Pont Neuf)… Každý parížsky roh doslova kričí „do toho!“, a tak mladíci často naberú odvahu a svojej milej sa rozhodnú sľúbiť lásku s vernosť na doživotie. Keď však zistia, že pod Eiffelovkou už niet miesta na pokľaknutie, môžu zamieriť napríklad k Mostu umení (Pont des Arts) nad riekou Seinou.

Miesto priťahuje maliarov, fotografov i filmárov najmä vďaka výhľadu na ostrov Cité. Most sa tiež preslávil vďaka zámkom lásky, ktoré na jeho kovovú konštrukciu dlhé roky vešali zaľúbenci na znak svojej nezlomnej náklonnosti. Miestne úrady však nechali 45 ton vážiace zámky odstrániť – zábradlie sa totiž pod ťarchou toľkého kovu nebezpečne prehlo. Milenci sa však vynašli, a tak sa namiesto zámkov na moste zjavili zamilované graffiti.

Panely s graffiti na moste Pont des Arts. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
most Pont des Arts, Paríž, zámky lásky, graffiti Panely s graffiti na moste Pont des Arts.

Pre vytrvalých romantikov: Slavkovský štít, Vysoké Tatry

Celé Tatry sú nádherné, prechádzky či spoločné túry utužia vzťahy a zabezpečia nezabudnuteľné zážitky. Takmer dva a pol kilometra vysoký Slavkovský štít nad Starým Smokovcom je obľúbeným turistickým cieľom milovníkov hôr a túr. Prečo práve tento kočiar?

Je jedným z najvyšších zdolateľných vrchov bez použitia horského vodcu alebo horolezeckej techniky, takže svoju lásku nemusíte vybavovať mačkami, ani palicami. Na vrch sa dá vystúpiť zo Starého Smokovca alebo z Hrebienka, túra na vrch trvá zvládnuteľných 5:15 hod., zostup 3:50 hod. Z vrcholu je dobrý výhľad napríklad na majestátny Gerlachovský štít, ktorý dotvorí romantickú kulisu.

Majestátny Slavkovský štít Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
slavkovsky stit, Tatry, Majestátny Slavkovský štít

Pre nenáročných romantikov: Praha

Zlatá krásavica na Vltave, za ktorou netreba príliš dlho cestovať, rozpráva zrozumiteľnou rečou, no veľkosťou a nádherne zachovalým historickým centrom sa vyrovná hocakému európskemu konkurentovi. Podvečerná prechádzka popod Prašnú bránu, okolo orloja a cez Karlov most sa nadlho zapíše do sŕdc všetkých milencov. V očiach každej dámy sa bude po dobrých českých buchtách alebo sviečkovej na smotane javiť jej milý ako ten najromantickejší partner.

Stovežatá, zlatá, blízka... Praha Foto: SHUTTERSTOCK
Praha, ľudia, profesia Stovežatá, zlatá, blízka... Praha

Pre večných romantikov: Verona

Čo okrem lásky je ešte večné? Predsa literárne diela. Tisíckrát spracovaný príbeh tragickej lásky, ktorej okolnosti nedopriali prežiť, je stále živý. William Shakespeare umiestnil azda najznámejšiu mileneckú dvojicu do talianskej Verony a legendy šepocú, že v tomto meste skutočne kedysi dávno žil pár s dojímavým osudom, podľa ktorého dramatik spracoval svoju hru.

Či je to pravda, nevedno, ale faktom je, že nejednej citlivej duši vypadne pod Júliiným balkónom romantická slza. Zamilované dvojice veria, že keď tam nechajú papierik so svojím vyznaním lásky, ostanú spolu – na rozdiel od veronského páru – naveky. Štatistiky úspešnosti tejto metódy neexistujú, ale za pokus nič nedáte.

Verona Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Verona, Taliansko, Verona

Pre mestských romantikov: Bow Bridge, Central park, New York City

Rušné veľkomesto má zelené srdce. Central park nie je len obyčajným zhlukom stromov, pomedzi ktoré sa chodia večer vybehať intelektuálne vyšťavení topmanažéri. Park je doslova oázou pokoja, kde sa hukot áut decentne stráca v hustých kroch a prehlušuje ho kŕkanie žiab.

Jazierka lemujú lavičkoradia a premosťujú kamenné ornamentálne nadchody kde-tu obrastené brečtanom. Najznámejším mostom je Bow Bridge – obklopený košatými stromami, pravidelne podplávaný veslicami. Najmä počas pracovných dní, keď je v Central parku o niečo menej ľudí, je ideálnym miestom na vyznanie či dokonca požiadanie o ruku.

Jeden z romantických mostov v Central Parku na... Foto: Reuters, SHANNON STAPLETON
Central park, New York, sneh, zima, mráz, most Jeden z romantických mostov v Central Parku na Manhattane.

Pre osvietených romantikov: Vieques

Vo dne rajská pláž, luxusná príroda a horúce slnko. V noci svetielkami posiaty koberec, pri ktorom aj Mliečna dráha bledne závisťou. Pláž a piesok karibského ostrova Vieques sa totiž len tak hemží malými svetielkujúcimi mikroorganizmami. Tento jav sa nazýva bioluminiscencia a pokiaľ má vaša vyvolená rada intelektuálne založených mužov, určite si u nej šplhnete odborným výkladom.

Proces je prírodnou formou chemoluminiscencie, teda svetelného žiarenia, ktoré vzniká ako vedľajší produkt chemickej reakcie. Princípom bioluminiscencie je oxidácia luciferínu za prítomnosti enzýmu luciferáza. Pri reakcii sa vyžaruje až 96 % svetla a len 4 % tepla (u výbojok je len 10 %).

Bioluminiscenčný fytoplanktón na pláži. Foto: SHUTTERSTOCK
Bioluminiscenčný fytoplanktón, Maledivy, svetielka, pláž, piesok, noc, more, tma Bioluminiscenčný fytoplanktón na pláži.

Pre nehynúcich romantikov: Tádž Mahal, Ágra

Vzdialená destinácia, no jej posolstvo lásky je nesmierne dojímavé. O nekonečnom cite indického panovníka dodnes nemo svedčí architektonický skvost, ktorý nechal pred storočiami postaviť ako pamiatku svojej milovanej manželke a múdrej politickej poradkyni, ktorá umrela. Traduje sa, že za ňou trúchlil celé dva roky a vraj mu dokonca od smútku zbeleli vlasy. Tak si sľúbil, že manželke postaví výnimočný pomník, a to sa mu aj podarilo.

Zatmenie slnka za indickým Tadž Mahalom. Foto: SITA/AP
zatmenie slnka Zatmenie slnka za indickým Tadž Mahalom.

Zdroj: Cntraveler.com; Askmen.com; Roughguides.com; Europeanbestdes­tinations.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Benátky #New York #India #Vysoké Tatry #verona #Paríž #romantika #Karibik