Beatlesománia v Liverpoole stále žije a mestu ročne zarobí milióny

Výlety a ďalšie akcie inšpirované slávnou skupinou Beatles a organizované v Liverpoole prinášajú miestnej ekonomike asi 82 ​​miliónov libier (vyše 105 miliónov eur) ročne.

10.02.2016 12:30
Beatles, Liverpool, Británia, fanúšikovia, selfie Foto: ,
Selfie fanúšikov pred sochami Beatles v Liverpoole.
debata

Fanúšikovia v mieste pôvodu slávnych „chrobákov“ môžu s odkazom na rovnomenné piesne spať v hoteli Hard Day's Night, prezrieť si mesto pri jazde autobusom Magical Mystery či pózovať pri bráne do Strawberry Field, uviedol denník Financial Times.

„Beatles ekonomika“ vytvára viac ako 2 300 pracovných miest. Zahŕňa tiež napríklad klub Cavern, kde sa uskutočnilo prvé živé vystúpenie slávnej anglickej štvorice, a múzeum.

Novootvorený hotel Hard Day's Night ponúka 110 izieb. Autobus Magical Mystery sa pri prechádzke zameriava na miesta spojené s Beatles a s detstvom hlavných skladateľov skupiny Johna Lennona a Paula McCartneyho.

Počet záujemcov a tržby sa podľa denníka každý rok zvyšujú vďaka novej silnejúcej vlne návštevníkov z Číny a Brazílie. Veľa ľudí prichádza tiež zo Spojených štátov.

Liverpool, kde žije 445 000 obyvateľov, navštevujú ročne milióny ľudí. Prevažná väčšina z nich prichádza kvôli tomu, že v meste vznikla jedna z najznámejších kapiel svetovej populárnej hudby.

Odborníci radia mestu, aby ponuku okolo Beatles ďalej zlepšilo a rozširovalo. „Je to vzrušujúca doba, keď je na prvom mieste ochrana dedičstva slávnych synov Liverpoolu a zabezpečenie, aby toto dedičstvo priťahovalo do mesta návštevníkov aj v budúcnosti,“ citoval denník starostu Liverpoolu Joea Andersona.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #liverpool #The Beatles