Karneval v Riu vyvrcholil prehliadkou škôl samby. Takto sa tam tancovalo

V brazílskom Riu de Janeiro sa v utorok konal záverečný sprievod svetoznámeho karnevalu, ktorý si napriek obavám zo šírenia vírusu zika nenechali ujsť státisíce návštevníkov.

10.02.2016 14:30
Rio de Janeiro, Brazília, karneval, tanec,... Foto: ,
Kráľová Evelin zo školy samby Mangueira na karnevale v Riu.
debata

Prehliadkami druhej polovice z dvanástich škôl samby sa skončila súťažná časť slávnosti, ktorá na preslávený Sambodrom prilákala 70 000 divákov; o víťazovi rozhodne porota v stredu.

Tanečnica zo školy samby Mangueira počas...
Tanečníci zo školy samby Sao Clemente na...
+9Tanečníci zo samba školy Portela v Riu.

Ako posledná prišla na rad jedna z historicky najúspešnejších škôl elitnej skupiny Mangueira. Tá na Sambodrom vyslala 4 000 tanečníkov a niekoľko obrích vozov na pestrofarebné defilé, ktoré bolo poctou slávnej brazílskej speváčke Márii Bethaniaovej.

Škola samby Portela na Sambodrome v Riu. Foto: SITA/AP, Silvia Izquierdo
Rio de Janeiro, Brazília, karneval, tanec, samba, kostýmy Škola samby Portela na Sambodrome v Riu.

Školy samby sa hodnotia v desiatich kategóriách, od kvality bubeníkov po krásu kostýmov. Šesť najlepších škôl sa potom predstaví ešte v záverečnom vystúpení v sobotu.

Počas utorka v Riu prebiehali posledné zo stoviek pouličných slávností a vystúpenia mnohých kapiel a tanečných skupín, ktoré trvali až do stredajšieho rána.

Tanečnica zo školy samby Mangueira počas... Foto: SITA/AP, Silvia Izquierdo
Rio de Janeiro, Brazília, karneval, tanec, samba, kostýmy Tanečnica zo školy samby Mangueira počas festivalu v Riu.

Množstvo zahraničných turistov, ktoré Rio v čase festivalu navštívi, je pre bezpečnostné zložky, zastúpené niekoľkými tisíckami policajtov, testom pred augustovými olympijskými hrami. Podľa médií sa na návštevnosti nijako výrazne neprejavili obavy zo šírenia vírusu zika v Latinskej Amerike.

Tanečníci zo školy samby Sao Clemente na... Foto: SITA/AP, Leo Correa
Rio de Janeiro, Brazília, karneval, tanec, samba, kostýmy Tanečníci zo školy samby Sao Clemente na Sambodrome v Riu počas karnevalu.

Tanečníkov aj divákov úrady vyzvali, aby sa natierali repelentami a chránili sa tak pred komármi, ktoré vírus prenášajú, rovnako ako nebezpečnejšiu horúčku dengue či dokonca žltú zimnicu. Sambodrom a jeho okolie priebežne kvôli komárom postrekovali špeciálni pracovníci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #karneval #samba