Kovové mesto Noriľsk: Mráz, izolácia a smrť

Ruský Noriľsk je stopercentné priemyselné mesto, čo o jeho vzhľade, ktorý podlieha účelu, veľa napovedá. 200-tisíc obyvateľov tu žije v extrémnych podmienkach chladu, temna a znečistenia. Je najsevernejším mestom na svete a zároveň druhým najväčším, po Murmansku, za severným polárnym kruhom.

15.02.2016 07:00
Noriľsk Foto:
Noriľsk
debata (25)

Dostať sa do tejto sibírskej oblasti, vzdialenej asi 3 000 kilometrov východne od Moskvy, nie je vôbec jednoduché – spôsob a čas príchodu v plnej miere diktujú úrady a počasie.

V roku 2001 vláda dokonca úplne zakázala cudzincom, okrem občanov Bieloruska, prístup do mesta a špeciálnu výnimku udeľuje len ojedinele. Moskva svoje rozhodnutie bližšie nevysvetlila a Noriľsk označila za strategické miesto. Na zozname neprístupných oblastí pritom dovtedy boli len vojenské objekty.

Noriľsk je spojený železnicou s prístavom Dudinka a prístup ponúka aj rieka Jenisej, avšak 2 000 kilometrov dlhá plavba zaberie pomerne veľa času. Do najsevernejšieho sídla je možné aj priletieť, no vrtochy prírody občas prerušia vzdušnú prepravu aj na niekoľko týždňov.

Mesto vzniklo v roku 1935 ako väzenský pracovný tábor, kde režim nútil odsúdencov tvrdo pracovať v baniach za neľudských podmienok a v tuhom mraze. Zdroje uvádzajú, že do roku 1956 z pol milióna otrokov až 18 000 umrelo na zimu a hlad.

Napriek tomu sa mnoho z nich aj po páde stalinizmu rozhodlo v oblasti ostať a naďalej pracovať v baniach, ktoré postavili. Počet obyvateľov sa rapídne zvýšil v roku 2005 – vďaka administratívnemu pripojeniu Talnachu a Kajerkanu; pôvodne tu žilo okolo 130 000 ľudí.

Noriľsk leží na úpätí 1 700-metrovej náhornej plošiny Putorana, kde sa nachádzajú jedny z najrozsiahlejších zásob niklu na svete.

Preto niet divu, že tu postavili najväčší komplex na tavenie ťažkých kovov, ktorý spracúva viac ako 20 percent svetovej produkcie niklu, polovicu celej produkcie paládia, viac ako 10 percent celkej produkcie kobaltu a 3 percentá z produkcie medi.

Noriľský export miestnych hutníckych závodov predstavuje vyše 2 percentá celého ruského HDP.

Život na Sibíri je veľmi ťažký. Noriľsk leží v pásme permanentne zamrznutej pôdy, v zime tu teplota klesá aj pod mínus 30 stupňov a všetko ešte znepríjemňuje častý silný vietor.

Najdepresívnejšia je temnota, počas polárnej noci, od decembra do januára, sa sem po dobu siedmich týždňov nedostane ani jeden slnečný lúč. V lete, keď slnko naopak takmer dva mesiace nezapadá vôbec, sa teplota vyšplhá nakrátko aj na plus 20, nikdy však nestihne roztopiť úplne všetok sneh a ľad v pôde.

Najväčším problémom oblasti je znečistenie ťažobným priemyslom. Ročne sa prostredie zamoruje takmer 4 miliónmi ton medi, olova, kadmia, niklu, arzénu a ďalšími toxickými chemikáliami. Sneh nepadá len biely, často má ružové, žlté, ba aj čierne sfarbenie a kyslé dažde padajú dookola Noriľska na území veľkom ako Nemecko.

Každému návštevníkovi hneď do nosa udrie pach síry, koncentrácia oxidu siričitého v prostredí je taká vysoká, že v okruhu niekoľkých kilometrov nedokáže vyrásť žiada bujnejšia vegetácia. Ak sa aj nejakej tráve či hubám podarí prežiť, sú toxické.

Obyvatelia Noriľska žijú až o 10 rokov kratšie ako priemerný Rus z iného kraja a znečistenie sa podpisuje tiež na zdraví ľudí. Trpia problémami dýchacích ciest a často sa u nich vyskytuje rakovina. Podľa štatistík sú zdravé len 4 % tamojšej dospelej populácie.

Pracovníci z metalurgického závodu síce dostávajú ako náhradu za zlé podmienky 90 dní dovolenky a predčasný odchod do dôchodku vo veku 45 rokov, no penziu si užijú len 5 až 10 rokov.

Ľudia sa sem sťahujú a ostávajú žiť iba kvôli práci, ktorú dostanú v bani a fabrike, no odchod je pre rodiny s deťmi alebo starších dôchodcov takmer nemožný.

Ceny nehnuteľností sú v Noriľsku mimoriadne nízke a aj keď sa majiteľom podarí byt predať, nemôžu si dovoliť kúpiť nový v žiadnej inej časti Ruska.

Tak sú v podstate podobnými väzňami, ako pred rokmi politickí odsúdenci. Žijú, pracujú aj umierajú pre ťažobné spoločnosti.

Zdroj: Amusingplanet­.com; Worstpolluted­.org; Bbc.co.uk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #znečistenie #zima #izolácia