Päť záhad Brna: Pomätené hodiny, holý zadok, drak či mysteriózne zmiznutia

Brno, to nie je len hrad Špilberk, Villa Tugendhat, Kapucínska hrobka plná múmií mníchov a veľtrhy... Mesto na Morave skrýva omnoho viac zaujímavostí, o ktorých bežný turista ani netuší.

18.02.2016 07:00
Brno, mesto, Petrov, Kostol sv. Petra a Pavla,... Foto:
Brno
debata

Brno leží medzi dvoma hradmi – Špilberkom, na kopci v srdci mesta, a hradom Veveří, ku ktorému môžete doplávať romantickou loďou či parníkom po Brnenskej priehrade. Navštívte zoo s bielymi medveďmi, Starú radnicu s kostýmovanými trubačmi, Mahenovo divadlo, Moravské zemské múzeum alebo sa vydajte po stopách brnenských záhad.

V Brne odbíja poludnie už o 11. hodine

Nad mestom sa vypína kopec Petrov s Chrámom sv. Petra a Pavla, ku ktorému sa viaže nevšedná legenda zo 17. storočia.

V roku 1645 totiž mesto obliehali Švédi na čele s generálom Tortensonem, ktorí si mysleli, že hradby hravo prelomia. Avšak sa prerátali, pretože obyvatelia Brna im dokázali odolávať celé mesiace.

Generála to pomaly, ale isto prestávalo baviť a mal už celého boja po krk. Rozhnevaný dal sám sebe ultimátum, že ak mesto nepadne do nasledujúceho obeda, odtiahne so svojou armádou preč.

Krčmár, ktorý ho začul, všetko rozpovedal veliteľovi brnenskej obrany a ten rýchlo bežal za zvonárom. Na druhý deň, keď sa zdalo že mestské hradby už-už povolia, ozvalo sa z Petrova poludňajšie zvonenie. Keď ho Švédi začuli, zložili zbrane a pobalili sa na odchod. Bolo 11 hodín.

Na pamiatku tohto geniálneho plánu, ktorý Brno zachránil, dodnes hodiny odbíjajú poludnie o šesťdesiat minút skôr.

Najucelenejší zvukový sprievod vydáva o 11. hodine (teda na „brnenské poludnie“) aj tamojší Časostroj – špeciálne hodiny vysoké takmer 6 metrov v tvare žulového stĺpu. Stroj, ktorý meria čas a jeho hodinový mechanizmus je riadený z Frankfurtu nad Mohanom, dokáže vydávať zvuk za pomoci orchestrálnych trubicových zvonov. Práve o 11. vypadne z neho sklenená guľôčka.

Vystrčený zadok

Okrem Chrámu sv. Petra a Pavla je v Brne aj ďalší nádherný svätostánok, Kostol sv. Jakuba. Nie je to však len klasický chrám, ktorý vzbudzuje úctu a bázeň. Pri pohľade na vrchol gotického oblúka nad vchodom návštevníkov prepadne smiech alebo zhrozenie. Trčí tam totiž vystrčený holý zadok škeriaceho sa mužíčka.

Soška tam vraj pribudla vďaka niekdajšiemu sporu o to, ktorý z brnenských kostolov bude krajší, v čase, keď sa oba chrámy stavali. Na stavbu Kostola sv. Jakuba sa totiž podarilo pritiahnuť slávneho staviteľa, čo sa pánom okolo Petrova ťažko prehĺtalo.

Tak sa „postarali“, aby staviteľ musel Brno opustiť ešte pred dokončením kostola. Pred odchodom sa však ešte stihol pomstiť – vytesal z kameňa nehanebného vysmievačika, ktorý natŕča svoje pozadie smerom k petrovskému chrámu.

Snímek 045b.jpg
Autor: Radek Linner, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40089209

Zamurovaný mestský poslanec

Na priečelí zadného traktu Starej radnice z Mečovej ulici je vo výške 4 metrov malá reliéfna kamenná hlavička s tučným nosom. Podľa povesti je to skamenená tvár jedného z brnenských mestských poslancov, ktorý chcel jednej noci v roku 1424 tajne vpustiť husitské vojská do Brna. Sprisahanie sa našťastie odhalilo a zradcu na výstrahu zamurovali zaživa do steny, tak, aby mu bolo vidieť iba tvár, ktorá po jeho smrti skamenela.

Brno (167).jpg
Autor: DezidorVlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17156031

Drak v brnenskej radnici

V podchode budovy radnice visí známy brnenský drak, ktorého vraj dostalo mesto do daru od tureckého sultána. Iní však tvrdia, že dnešného maskota si doviezli Brňania z križiackych výprav.

Ďalší zasa prisahajú, že takýto drak kedysi býval v jaskyni pri rieke Svratky a desil obyvateľov, až kým sa neobjavil statočný cudzinec, ktorý netvorovi nastražil smrtonosnú pascu. Volskú kožu napchal nehaseným vápnom a podstrčil pred jaskyňu obludy. Drak návnadu zhltol, zapil vodou a v momente praskol.

Prečo sa Brňania prepadajú?

Moravská metropola je známa tým, že sa tu v minulosti z času na čas niekto len tak prepadol. Kráčal po ulici a zrazu zmizol a už ho nenašli.

Môže za to rozsiahly systém doteraz úplne nepreskúmaných podzemných chodieb, najmä v okolí Kapustového trhu. Spletitý labyrint sa vinie popod celé historické centrum, takže si pri najbližšej návšteve dávajte dobrý pozor – človek nikdy nevie, čo sa mu počas prechádzky môže stať.

Zdroj: Gotobrno.cz; Kudyznudy.cz; Wikipedia.org

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Brno #Morava