Na kolesá! Český hrad Brumov a Trenčiansky hrad má spojiť cyklotrasa

Hrad Brumov v Českej republike a Trenčiansky hrad má spojiť cyklotrasa. V súčasnosti už existuje cyklotrasa z mestečka Brumov – Bylnice v okrese Zlín cez slovenskú obec Horné Sŕnie až po most cez rieku Vlára v meste Nemšová. Od tohto miesta až na Trenčiansky hrad chce cyklotrasu postaviť Trenčiansky samosprávny kraj.

17.02.2016 14:30
bicykel, cyklotrasa, cyklochodník, cyklo,... Foto: ,
Cyklotrasa by mala byť hotová v druhej polovici budúceho roku. Ilustračné foto.
debata

Navrhovaná cyklotrasa by mala využívať ochrannú hrádzu Vláry po ústie do rieky Váh a ďalej by po ochrannej hrádzi tejto rieky pokračovala až do Skalky nad Váhom.

Cyklotrasa by viedla popod turisticky obľúbený starobylý kláštor Veľká Skalka, ktorý je spojený so životom sv. Svorada – Andreja a Beňadika.

Nasledoval by úsek cez obec Zamarovce až po starý železničný most v Trenčíne, ktorý bude po výstavbe nového slúžiť aj ako chodník pre cyklistov. Trasa by potom po miestnych komunikáciách viedla až po brány Trenčianskeho hra­du.

Financovanie celého projektu je plánované zo zdrojov Európskej únie z programu cezhraničnej spolupráce medzi Českou a Slovenskou republikou.

Momentálne pripravujú výberové konanie na zhotoviteľa projektovej dokumentácie, ktorá je potrebná pre podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok zo zdrojov Európskej únie.

V prípade, ak by všetko išlo podľa plánu, cyklisti by mohli prejsť po novej trase od jedného hradu k druhému v druhej polovici roku 2017.

Okrem turistického a kultúrneho prínosu by bola cyklotrasa aj alternatívou pre obyvateľov obcí, ktorými bude prechádzať, pri dochádzaní za prácou.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #cyklotrasa #Trenčiansky hrad