Tomu sa hovorí firma! Na Slovensku máme 700-ročný podnik, najstarší na svete

Vedeli ste, že naša krajina by mohla o podnikaní učiť aj veľké svetové firmy? Kremnická mincovňa totiž úspešne pracuje už od roku 1328, a to z nej robí najstarší podnik na svete, ktorý funguje (takmer) nepretržite.

06.03.2016 07:00
euro, minca, mapa, Foto: ,
Euro. Ilustračné foto.
debata (30)

Razia sa tu tiež slovenské euromince a podnik je aj známym fenoménom v oblasti numizmatiky, histórie umenia a techniky. Produkcia je okrem výroby mincí a medailí zameraná aj na výrobu plakiet, žetónov, odznakov, vyznamenaní, primátorských reťazí, rádov a mnoho ďalších.

Štátny podnik založil 17. novembra 1328 kráľ Karol I. Kremnicu povýšil z osady na mesto a udelil jej privilégium na prevádzku mincovne.

Historická kremnická mincovňa pôvodne pozostávala z viacerých gotických domov z 15. storočia, neskôr sa budovy prestavali a dostali vlastné opevnenie a zásobu zbraní. Najstaršou časťou dnešnej mincovne je jej juhovýchodné krídlo, kde sa zachovala pôvodná miestnosť bývalej pokladnice.

Čas dukátov

Kremnica je nie len historickým centrom ťažby zlata na Slovensku, ale aj celého slovenského mincovníctva. Za vlády Anjouovcov sa tu razili zlaté 23-karátové dukáty, ktoré boli presnými napodobeninami zlatých florentských mincí – florén.

Mincovňa v Kremnici. Foto: Marek Velček
Kremnica, mincovňa Mincovňa v Kremnici.

Taliansku symboliku počas vládnutia Ľudovíta I. vystriedali domáce motívy s uhorským svätcom Ladislavom na reverze a uhorským kráľom na prednej strane mince.

Slovo dukát je odvodené od latinského nápisu na benátskej minci, ktorý sa končil slovami „iste ducatus“ (vojvoda).

Kremnické dukáty sa v stredoveku považovali za najtvrdšiu menu Európy vďaka ich vysokej rýdzosti zlata. Podľa dobových záznamov sa v meste vyrazilo okolo 21,5 milióna dukátov.

Kremnica – vzor Prahy aj Viedne

Od 16. storočia sa v Kremnici razili veľké strieborné toliare, dovtedy odtiaľ vychádzali len poltoliare.

Najväčšiu produkciu zaznamenala Kremnická mincovňa v 18. storočí za panovania Márie Terézie. Toto obdobie prinieslo mincovni technologické novinky, do výroby sa zaviedol vretenový raziaci lis, takzvaný balanciér. Po vzore Kremnice sa rovnaké stroje zaviedli aj do mincovní v Prahe a Viedni.

Od začiatku 20. storočia bola v Kremnici jediná česko-slovenská mincovňa a nezmenilo sa to počas celého obdobia trvania spoločného štátu.

Po 1. svetovej vojne z mincovne vyniesli všetko zariadenie a stroje, raziareň zasiahla aj 2. svetová vojna. Obe katastrofy, ktoré by mohli znamenať koniec razenia, sa však podarilo zažehnať a podnik zachrániť.

Koncom 20. storočia sa dokončil nový závod za mestom, kam sa výroba presunula. V októbri 1992 sa začala príprava na razenie nových korún, prvé mince zo strojov vyšli 23. januára 1993 po vzniku Slovenskej republiky.

Razia do celého sveta

Kremnickej mincovni sa v roku 1989 podarilo preraziť aj na nových trhoch v Indii, Bangladéši a v Južnej Amerike.

Neskôr získala tiež certifikát na výrobu euromincí, ktoré sa začali vyrábať v novej raziarni v centre mesta. S razením prvých slovenských eurových mincí sa začalo 19. augusta 2008.

Zlaté mesto Kremnica láka množstvom zachovaných... Foto: Pravda, Dagmar Teliščáková
Kremnica Zlaté mesto Kremnica láka množstvom zachovaných kultúrnych a technických pamiatok.

V roku 2006 prešli historické budovy mincovne v Kremnici veľkou rekonštrukciou. Vznikla podniková predajňa, súčasťou ktorej je aj expozícia mincovníctva s historickými strojmi.

Mincovňa Kremnica od roku 2011 patrí medzi pamiatky Európskeho kultúrneho dedičstva. V súčasnosti sa môžete pozrieť aj do novej ražebne, kde sa vyrábajú slovenské euromince.

Čo navštíviť v Kremnici?

Zdroj: Slovakia.travel; Wikipedia.orgwww.mint.sk

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Kremnica #mince