Sedem ikonických ulíc sveta – ktoré z nich ste navštívili?

Pozná ich celý svet a žiadny návštevník mesta ich neobíde - bez nich by sa cesta azda ani nerátala. Po ktorých z týchto ulíc ste sa prešli?

24.03.2016 07:00
debata (7)

La Rambla

Reštaurácia s menom po tejto slávnej barcelonskej ulici sa nájde azda v každom väčšom meste. La Rambla je pešou zónou križujúcou centrum Barcelony a napriek svojej krátkosti – má len kilometer a pol – sa jej sláva rozšírila po celom svete.

Tiahne sa od Placa de Catalunya po pamätník Krištofa Kolumba a lemovaná stromami, preplnená kaviarňami, reštauráciami a obchodíkmi so suvenírmi ponúka zážitok neopakovateľnej atmosféry vo dne i v noci. Meno dostala podľa potoka Rambla, ktorý kedysi tiekol pozdĺž mestských hradieb.

Je rozdelená na päť častí, ktorých názvy pripomínajú historické kláštory a univerzity, ktoré na mieste kedysi stáli – Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis (podľa univerzity zo 16. storočia), Rambla de Sant Josep (podľa kláštora), Rambla dels Caputxins (podľa zaniknutého kapucínskeho kláštora) a Rambla de Santa Monica (kde dnes stojí múzeum umenia).

La Rambla Foto: SHUTTERSTOCK
La Rambla, Barcelona, ulica, stromoradie, La Rambla

Champs-Élysées

Aux Champs-Elysées, aux Champs-Elysées, au soleil, sous la pluie, à midi ou à minuit… Táto pieseň asi hneď každému napadne pri zmienke o Elizejských poliach. Keď sa kráľ Ľudovít XIV. rozhodol dlhý pás medzi poľami západne od Tuilerijských záhrad prerobiť na „poriadnu“ trojprúdovú cestu, nemohol tušiť, že položil základný kameň najznámejšej európskej ulice.

Svoje známe meno dostala táto dlhá a široká trieda v 18. storočí a jej potenciál okamžite využili obchodníci, ktorí si tu postavili svoje obchody a reštaurácie.

Dnes jej poloha v blízkosti Veľkého a Malého Paláca (Grande a Petit Palais) a tiež Víťazného oblúka (Arc de Triomphe) zabezpečuje nepretržitý prílev turistov a ich eur.

Champs-Elysées Foto: SHUTTERSTOCK
Champs-Elysées, Paríž, Francúzsko, Champs-Elysées

Via della Conciliazione

Nádherná architektúra, z ktorej nejedného turistu rozbolí krk. Túžba vnímať každý úžasný detail budov nedovolí skloniť hlavu a počítať nudné dlažobné kocky. A oddych pre stuhnuté krčné svaly neprinesie ani koniec tejto polkilometrovej ulice – ústí totiž rovno na najslávnejšie rímske Námestie svätého Petra.

Počas významných náboženských udalostí, na ktorých sa zúčastňuje mnoho tisíc ľudí, sa námestie „predĺži“ až na Via della Concillazione, ba aj na ďalšie, ktoré sa zaplnia pútnikmi. Oblasť niekoľkokrát prestavovali, a tak z ulice vedie veľké množstvo malých odbočiek, ktoré pôsobia trocha ako bludisko.

Od Anjelského hradu pri rieke Tiber až po Vatikán je slávna via lemovaná obchodíkmi so suvenírmi, náboženskými predmetmi, obrázkami pápeža a Večného mesta. Nechýbajú však ani typické zmrzlinárne a kaviarničky.

Via della Conciliazione Foto: SITA/AP, REMO CASILLI
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Via della Conciliazione

Abbey Road

Ďalšia ulica, ktorá sa bez pochyby spája s hudbou. Túto cestu na severe Londýna preslávila kapela Beatles, ktorá v roku 1969 vydala slávny rovnomenný album.

Jeho obal, na ktorom štyria hudobníci kráčajú cez cestu, sa stal svetoznámym, rovnako ako ulica. Abbey Road nie je inak ničím výnimočná, no dodnes priťahuje fanúšikov kapely, ktorí sa fotia presne na miestach, kde kedysi ich idoly.

Abbey Road Foto: Milan Čupka, Pravda
Abbey Road Abbey Road

Wall Street

Táto úzka ulica v Dolnom Manhattane je synonymom finančníctva a biznisu, bola prvým trvalým sídlom burzy New York Stock Exchange.

Jej názov však nie je náhodný – pôvodné holandské pomenovanie de Waal Straat bolo inšpirované hlinenými múrmi, ktoré na severe ohraničovali vtedajšiu osadu Nový Amsterdam, pravdepodobne na ochranu proti anglickým koloniálnym nárokom alebo nájazdom pôvodných amerických obyvateľov.

Dnes je Wall Street plná turistov, ktorí sa pletú pod nohy uponáhľaným biznismenom. Sprievodcovia upozorňujú návštevníkov na Chrám sv. Trojice, vkliesnený medzi mrakodrapy, či budovu Federálnej rezervnej banky s obrovskými zásobami zlata.

Wall Street Foto: SITA/AP
wall street, New York, svetová burza Wall Street

Broadway

Po celom svete je mnoho ulíc s takýmto názvom, len v samotnom New Yorku ich nájdete niekoľko. Tá najznámejšia manhattanská Broadway s množstvom divadiel je však len jedna.

Pamätá si ešte časy, keď sa Big Apple nazývalo New Amsterdam a je vlastne najstaršou ulicou, ktorá pretína ostrov zo severozápadu na juhovýchod, pričom veselo ignoruje prehľadnú mriežkovitú štruktúru ostatných ulíc.

Aby ešte podčiarkla svoju dôležitosť, pribalila si hneď niekoľko známych námestí, ktoré križuje – Union Square, Madison Square, Herald Square či Times Square.

Broadway Foto: SHUTTERSTOCK
Broadway, reklamy, New York Broadway

Hollywood Boulevard

Mnoho turistov cestuje do Mesta anjelov práve preto, aby sa zvečnilo s hviezdou svojej obľúbenej hviezdy. Od roku 1958, keď vznikol Hollywoodsky chodník slávy ako pocta pre osobnosti zábavného priemyslu, ich tam dodnes pribudlo vyše 2 500. Kým sa v roku 1910 Hollywood nepripojil k Los Angeles, ulica sa volala Prospect Avenue.

Dnes je známa tiež slávnymi kinami či obchodmi, nájdete tu napríklad budovu Capitol Records Tower, kde sídli vacero nahrávacích štúdií, múzeum voskových figurín, Hotel Hollywood Roosevelt, ktorý bol dejiskom prvého odovzdávania Oscarov v histórii, ale aj Dolby Theatre, kde sa zlaté sošky odovzdávajú dnes.

Hollywood Boulevard Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Matthew McConaughy, chodník slávy Hollywood Boulevard

Zdroj: Cntraveler.com; Quora.com; Touropia.com

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Broadway #Wall street #Abbey Road #ulice #Champs-Élysées