Robin Williams ako Pepek námorník: Jeho filmová dedina je top atrakciou Malty

Po poslednej klapke sa aj veľké a nákladné filmovacie mestečká zvyknú buď rozobrať, alebo ich štáb opustí a ony ostanú ležať bez záujmu verejnosti. Mestečko Popeye, ktoré leží v maltskom zálive Anchor Bay, však takýto osud nepostihol.

01.04.2016 07:00
Popeye Village, Mala, Mestečko námorník Pepek,... Foto:
Popeye Village na Malte.
debata

Naopak, osada, ktorú postavili v roku 1980 filmári pod vedením režiséra Roberta Altmana, je dodnes populárnou turistickou destináciou. Dedina sa dokonca stala jedným z najväčších lákadiel maltských ostrovov.

Návštevníci sa tu s obľubou fotia a spomínajú na film o milovníkovi špenátu, námorníkovi Pepkovi, v ktorom hviezdil nezabudnuteľný Robin Williams.

Mestečko, známe aj ako Sweethaven Village, navrhol dizajnér Wolf Kroeger a jeho výstavba trvala 165-člennému tímu 7 mesiacov. Aj keď samotný muzikálový film nebol z tých najúspešnejších, Popeye Village, ktorú tvorí 19 drevených domčekov, má svoje čaro dodnes.

Stovky brvien a niekoľko tisíc drevených dosiek, ktoré na stavbu potrebovali, doviezli z Holandska, drevené šindle na strechy pochádzajú z Kanady. Drevené časti spojilo osem ton klincov a na náter sa spotrebovalo dvetisíc litrov farby. Mestečko nakoniec ohradili 80 metrami vlnolamov, aby ho počas filmovania ochránili od rozmarov mora.

Môže vás však prekvapiť, že filmové mestečko pôvodne vyzeralo úplne inak ako teraz. Počas nakrúcania boli steny domov bledé či tmavo bezvýrazné, aby lepšie vynikli pestré kostýmy hercov. Po odchode filmárskeho štábu však vzali veci do vlastných rúk domáci a pomaľovali chalúpky Popeye Village. Dnes domčeky hýria farbami, a tak ešte viac lákajú turistov.

Mestečko je otvorené celoročne a dokonca mnoho snúbeneckých párov si do Popeye Village chodí robiť unikátne svadobné fotografie. Najmä pre rodiny je tu mnoho atrakcií – rôzne show, prehliadky múzeí, premietanie krátkeho dokumentu z histórie, rovnako ako domčeky, kde sa môžu deti zahrať a aj stretnúť rozprávkové postavičky – námorníka Pepka, jeho filmovú priateľka Olive Oyl, večný súper Bluta a milovníka hamburgerov Wimpyho.

Niektoré z domov v Popeye Village sú stále zariadené originálnymi rekvizitami, ktoré „účinkovali“ aj vo filme. V dňoch, keď to počasie dovolí, vyráža každú hodinu na more výletná loď, ktorá berie turistov na 20-minútovú plavbu po zálive Anchor Bay, aby si spravili krásne panoramatické fotografie mestečka.

Zdroj: Popularmechanic­s.com; Popeyemalta.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #filmári