V Banskej Bystrici otvoria letnú sezónu

Letnú turistickú a poľnohospodársku sezónu v Banskobystrickom kraji otvoria v sobotu (23. apríla) v Banskej Bystrici. Návštevníci môžu ochutnať aj tradičné regionálne špeciality.

22.04.2016 16:00
Banská Bystrica Foto:
Mesto Banská Bystrica
debata

Päťročnú tradíciu tento rok sprevádza nový názov. Podujatie Tradičná chuť jari – Otváranie Bánoša sa začne o desiatej hodine v areáli Strednej odbornej školy Pod Bánošom.

Zúčastní sa ňom rekordných 60 predajcov. Od farmárov a remeselníkov si návštevníci budú môcť kúpiť domáce výrobky, ochutnať tradičné regionálne špeciality a čaká ich tiež bohatý program.

Okrem tradičnej prezentácie včelárstva, školy štepenia ovocných stromčekov a detskej školy varenia pribudnú aj novinky ako je apiterapia či ukážky domáceho využitia a spracovania farmárskeho mlieka.

„Nosnou aktivitou podujatia je farmársky trh so zdravými domácimi výrobkami, teda produkty z ovčieho mlieka, králičie a kuracie mäso, gazdovské špeciality, víno, med, bylinky, kozmetika či textil. Všetko toto dopĺňajú tradičné remeselné ľudovoumelecké výrobky,“ približuje Dominika Mojžišová z banskobystrického mestského úradu.

Hlavným zameraním podujatia je propagácia jahňaciny, baraniny a zdravej domácej stravy s ponukou širokého sortimentu regionálnych jedál predovšetkým z Horehronia, Podpoľania a Hontu.

O dobrú náladu sa postará ľudová hudba J. Maka a destský folklórny súbor Radosť.

Ďalšou novinkou, ktorá poteší obyvateľov sídliska Radvaň a Fončorda, je bezplatná kyvadlová autobusová doprava. Zastávky a cestovný poriadok sa dozvedia z plagátov a priamo na autobusových zastávkach.

Organizátormi podujatia sú Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja, Stredná odborná škola Pod Bánošom a občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska v spolupráci s mestom Banská Bystrica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba