Obzrite si Paríž z bábikovskej perspektívy

Do metropoly Francúzska sa chodí kvôli nádhernej architektúre, historickým pamiatkam či skvelej kuchyni. Viete, že nasledujúcich pár mesiacov si môžete za jeden z dôvodov vybrať aj 29-centimetrovú legendu?

27.04.2016 07:00
Barbie, bábika, Foto:
Barbie a Paríž patria k sebe.
debata

Bábika Barbie, o ktorej je reč, sa stala objektom novej výstavy v prestížnom parížskom Musée des Arts Decoratifs. Jeho členité a rozľahlé priestory, ktoré pravidelne plnia výstavy venované móde či fotografii, nájdete hneď vedľa slávneho Louvru. A vstúpiť do sveta najslávnejšej bábiky sveta môže byť prekvapivo fascinujúca cesta.

Žiaden mamičkin maznáčik

Pred bezmála šiestimi desaťročiami Barbie kompletne zmenila pohľad na dievčenskú hračku. „Bábika bola kreovaná ako módna hračka. Nie je určená na to, aby ste sa k nej túlili, hrali sa s ňou na mamičku a dieťa. Bola stvorená na obliekanie a prezliekanie,“ citoval server WWD.com kurátorku múzejného oddelenia hračiek Anne Monierovú.

Od počiatku reflektovala inšpiráciu módou a ideálmi krásy, po ktorých ženy túžili. Autorka Ruth Handlerová si už niekoľko rokov pred jej vznikom uvedomovala, že dievčatá sa často nechcú hrať s bábikami, ktoré zobrazujú deti. Túžili po hračke, ktorá bude podobou dospelých žien, mladých dievčat. Keď sa jej podarilo v hračkárskej firme Mattel presvedčiť mužské vedenie, že by to mali risknúť práve s touto podobou bábiky, možno ani netušila, aký fenomén sa zrodí.

Symbol ideálu, odraz sveta

Ani zďaleka nejde len o výnimočnú hračku – Barbie bola a je odrazom módneho vývoja a zasiahla aj do sociálno-kultúrnych procesov. A v tom sa skrýva aj odpoveď na to, prečo si najslávnejšia bábika sveta s rodným listom z USA, našla miesto až v parížskom múzeu.

Barbie Foto: © Mattel
Barbie, bábika Barbie

Autori výstavy sa snažili bábiku uviesť do kontextu so svetom módy – ako materskú firmu Mattel inšpiroval módny svet a, naopak, ako sa Barbie v pozícii múzy premietla do tvorby slávnych dizajnérov. Pred zrakmi návštevníkov defilujú bábiky oblečené v kúskoch od Oscara de la Rentu, Jeremyho Scotta, Karla Lagerfelda či značky Moschino.

Jednou z expozícií je aj nádherný miniatúrny svet kabinetnej módnej prehliadky v salóne haute couture, ktorý pripomína priestory slávnych domov Dior či Chanel. „Barbie bola symbolom ideálu a bolo pochopiteľné, že ju ovplyvnila parížska móda. Farby, materiály na šatách – to všetko evokuje svet parížskej couture,“ komentovala pre WWD.com Monierová.

Bábika sa však zároveň stala aj akýmsi sprostredkovaním amerického sna a amerického štýlu života. Výstava ju zachytáva aj v momentoch spoločenského presadenie sa. V jej histórii sa odrážajú sny a ambície moderného sveta formované zo ženskej perspektívy.

Barbie striedala podoby aj profesie. Foto: © Mattel
Barbie, bábiky Barbie striedala podoby aj profesie.

Vedeli ste napríklad, že bábika sa už štyri roky pred vstupom Neila Armstronga na Mesiac stala astronautkou? V roku 1992 vznikla zasa Barbie prezidentská kandidátka – nápadne sa ponášajúca na mladú Hilary Clintonovú. Nehovoriac o tom, že bábika už bola policajtkou, vedkyňou, paleontologičkou či automobilovou pretekárkou.

Všetky jej podoby nájdete práve v zozname viac ako 700 plastových exponátov rôzneho veku, s modifikovanými črtami, farbou vlasov aj pokožky. Bohatú plochu 1500 štvorcových metrov, ktorá je rozdelená na dve poschodia, však obsiahla aj videoinštalácie, obrazy či umelecké fotografie, ktoré bábika inšpirovala.

Barbie v číslach:

  • 1959 – v tomto roku uzrela svetlo sveta prvá Barbie
  • 29,21 – výška bábiky v centimetroch
  • 175 – toľko centimetrov by Barbie merala v reálnom živote – pravdepodobne by však musela chodiť po štyroch, jej anatómia by jej iný pohyb v reálnom živote neumožňovala
  • 150 – v toľkých profesiách už bola bábika vyobrazená
  • 1,3 milióna – je počet fanúšikov bábiky Barbie na oficiálnom Instagrame

Kedy vyraziť?

Od 10. marca do 18. septembra trvá výstava nazvaná jednoducho a príznačne Barbie.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Barbie #bábika #ženský magazín MiA