Život v skale: Takto sa žije na Tienistej ulici v Setenil de las Bodegas

Španielsko ako synonymum horúceho leta? Nie úplne pre každého. Niektorí obyvatelia mestečka Setenil de las Bodegas si užijú pravdepodobne najmenej slnečného svitu z celého južného Španielska. Dôvod je prozaický: ich domy sú učupené pod obrovskou skalou.

01.05.2016 07:00
Setenil de las Bodegas, Španielsko, ulica,... Foto:
Setenil de las Bodegas
debata

Tri tisícky tamojších obyvateľov sa z tieňa skál tešia a užívajú si chládok, ktorý poskytuje bralo jej podnájomníkom už pravdepodobne od doby kamennej.

Domy zastrčené pod prevísajúcou skalou boli osídlené ešte pred inváziou Rimanov do krajiny a obydlia si tu ľudia vybudovali zrejme už pred vyše 25 000 rokmi.

Protinožci

Setenil de las Bodegas má aj ďalšiu zaujímavosť – keby sme sa z neho prevŕtali stredom zemegule presne na druhú stranu, vyšli by sme priamo v novozélandskom Aucklande.

Mestečko leží takmer 160 kilometrov severovýchodne od Cadizu a tiahne sa pozdĺž úzkej riečnej rokliny, v ktorej tečie Rio Trejo.

Niektoré domy sú vytesané alebo vtesnané priamo v skalách. Ľudia ich vytvorili vyplnením previsov či zväčšením prírodných jaskýň. Ulice, ktoré sa vinú po pravej a ľavej strane rieky, dostali príznačné názvy – Slnečná a Tienistá.

Podobné skalné obydlia nájdeme aj na Slovensku, v obci Brhlovce. Ľudia si ich do mäkkej horniny sopečného pôvodu vyhĺbili na ochranu pred nájazdmi Turkov v 16. a 17. storočí.

Na ôsmy raz

Názov Setenil vznikol podľa tradície odvodením z latinskej frázy „septem nihil“, teda sedemkrát nič. Výraz odkazuje na odpor maurského mestečka voči kresťanskému obliehaniu – dobyvatelia slávili úspech údajne až na ôsmy raz.

Obliehanie sa skončilo v roku 1484, keď sa kresťanským silám podarilo vyhnať maurských okupantov. Na zničenie hradu, ktorého ruiny sa črtajú v meste dodnes, potrebovali 15 dní delostreleckého dobýjania.

Vzhľadom na strategickú polohu Setenil de las Bodegas sa víťazstvo oslavovalo po celej Kastílii a doposiaľ je tento boj zdrojom mnohých legiend.

Gastroraj

Celý názov Setenil de las Bodegas vznikol v 15. storočí, keď noví kresťanskí osadníci, okrem oživenia arabských olivových a mandľových hájov, založili tiež vinice. Bodega totiž po španielsky znamená pivnica.

#setenildelasbodegas #cadiz #andalucia #españa #sonya77ii

Fotka uverejnená používateľom Antonio E Malfeitos (@aemalfeitos),

Vinice však časom napadli škodcovia a rastliny zničili.

Dnes je mesto povestné svojimi mäsovými výrobkami, najmä klobáskami, ale aj lahodným pečivom a tiež najlepšími reštauráciami v regióne.

Zdroj: Cntraveler.com; Minube.co.uk; Wikipedia.org; Brhlovce.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #skala