Bystrický víkend bude so Saganom, aj blším trhom

Banskobystričanov čaká víkend zaujímavých podujatí. V sobotu sa môžu stretnúť so skvelým cyklistom Petrom Saganom, nedeľu môžu prežiť v banskobystrickom amfiteátri.

29.04.2016 17:00
Banská Bystrica Foto:
Banská Bystrica
debata

Letná turistická sezóna v meste pod Urpínom odštartuje v sobotu (30. apríla) o desiatej hodine dopoludnia pri Barbakane na Námestí Štefana Moyseza. Na otvorenie cyklotrasy a druhého ročníka Barborskej cesty zavíta aj Peter Sagan. Následne sa účastníci presunú pešo alebo na bicykloch do neďalej baníckej obce Špania Dolina, kde sa budú môcť občerstviť aj zabaviť.

Barborská cesta je putovanie po 190 kilometroch stredného Slovenska s bohatou históriou a množstvom pamiatok. Trasa vedie viacerými mestami a obcami, medzi ktorými sú napríklad Banská Bystrica, Kremnica, Banská Štiavnica, Zvolen, Špania Dolina či Krahule. Podujatie pripravili Občianske združenie Banský región – Terra Montanae, mesto Banská Bystrica a Oblastná organizácia cestovného ruchu Banská Bystrica.

V nedeľu (1. mája) o 10. hodine ožije banskobystrický amfiteáter Paľa Bielika, kde sa začne nultý ročník podujatia Deň otvorených brán. Návštevníkov čaká bohatý a pestrý program pre všetky vekové kategórie. Tešiť sa môžu na prvý blší trh, prvé tohtoročné premietanie aj na detský kolotoč. Deň otvorených dverí otvorí už tretiu sezónu kultúrnych a spoločenských podujatí na znovuobnovenom banskobystrickom amfiteátri.

Deti si budú môcť užiť jazdu na kolotoči, zapojiť sa do maľovania na tvár aj stretnúť sa s historickým šaškom Fjodorom. O druhej popoludní sa predstavia sokoliari, ŠVK s bábkami a literárnym klubom či rôzne banskobystrické neziskové organizácie. O hodinu neskôr príde na rad možnosť zapojiť sa do jógy, zúčastniť sa prehliadky historickej premietacej kabíny alebo si pozrieť vystúpenie bystrických parkouristov.

Nielen deti, ale aj dospelých čaká o 17. hodine vystúpenie Divadla z Pasáže, ktoré sa predstaví detskou inscenáciou Na paši. Po nej odštartuje Občianska cykloiniciatíva kampaň Do práce na bicykli 2016. Nasledovať bude hudobný program s ľudovými piesňami od Kačurienok, škola tanca univerzitného folklórneho súboru Mladosť a spevácky zbor Hron. O pol deviatej večer organizátori ponúknu krátku prezentáciu o amfiteátri, po ktorej si návštevníci môžu pozrieť českú klasiku – film Postřižiny.

Podujatie pripravili prevádzkári amfiteátra spoločnosť Kolotoče v spolupráci s občianskym združením za! amfiteáter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #cyklotrasa #Barbakan #Deň otvorených brán