Glanzenberg láka stále viac turistov

Práce na banskoštiavnickom Glanzenbergu či na Starom meste budú pokračovať aj tento rok. Lokalita, kde archeológovia zaznamenali najstaršie stopy povrchovej ťažby v Štiavnických vrchoch a ruiny hradu, patrí k obľúbeným turistickým cieľom.

02.05.2016 14:00
kalvária, Banský Štiavnica Foto:
Kalvária nad Banskou Štiavnicou. (Ilustračné foto.)
debata

O jej obnovu a odhaľovanie pamiatok, z ktorých väčšinu pred rokmi zakrývala zem, sa už niekoľko rokov snaží občianske združenie Kruh. Na piatu etapu obnovy torzálnej architektúry získalo od rezortu kultúry 10-tisíc eur.

„Opäť u nás nájdu prácu aj nezamestnaní, konkrétne osem ľudí. Čaká ich väčšinou konzervovanie už odhalených častí a zemné práce,“ povedal Juraj Paučula zo združenia Kruh.

Pripomenul, že vlaňajšie otvorenie tri kilometre dlhého náučného chodníka, ktorý spája Glanzenberg – Staré mesto s centrom Banskej Štiavnice, privádza na miesto stále viac turistov.

Záujem je aj o najpozoruhodnejší objav, gotickú hradnú kaplnku, ktorej obvodové múry odhalili len v roku 2009.

„Zaznamenali sme významný nárast počtu návštevníkov. Preto by sme chceli, aby ľudia, ktorí tu budú pracovať, zároveň počítali návštevníkov, aby sme mali nejaké relevantné čísla,“ dodal Paučula.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica