Cannes: Päť zaujímavostí o meste filmového festivalu, oligarchov, luxusu aj zlodejov

V stredu 11. mája sa začína 69. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Čím je toto mesto okrem festivalu ešte výnimočné? Aká je jeho história? Prečo ho vyhľadávajú multimilonári a ako sa tam darí Ružovým panterom?

10.05.2016 07:00
Cannes, Francúzsko, mesto, lode, člny, jachty,... Foto:
Cannes
debata

Historické jadro Cannes na vrchu Le Suquet je veľmi skromné, no od druhej polovice 19. storočia sa rybársky prístav so 4 500 obyvateľmi zmenil na moderné kúpele s luxusnými hotelmi, ktoré lemujú promenádu La Croisette. Od roku 1946 sa tu vo Festivalovom paláci každoročne v máji koná filmový festival.

Tu je niekoľko základných, a pritom prekvapivých faktov o tomto okázalom stredomorskom mes­te.

Britské? Francúzske?

Cannes je francúzske mesto, ale v skutočnosti to boli Briti, ktorí z neho urobili to, čím je dnes. Zaslúžil sa o to škótsky aristokrat a právnik Henry Brougham, ktorý zmenil ospalú rybársku dedinku na módne letovisko. Tento bojovník proti otroctvu a lord-kancelár (1830 až 1834) povzbudzoval stovky majetných britských aristokratov a priemyselníkov, aby si v okolí Cannes postavili svoje zimné sídla.

#cannes #canneslacroisette #france #aroundtheworld #oneday #illbuyaboat

Fotka uverejnená používateľom TatianaDubina (@tammy_mi_mi),

Cannes – súper nacistov

Hovorí sa, že vo filme je hlavnou vecou načasovanie. Avšak Cannes je výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Francúzsky reformátorský minister školstva Jean Zay prvýkrát navrhol myšlienku medzinárodného filmového festivalu v roku 1939 ako rivala Filmového festivalu v Benátkach, ktorý bol vtedy ihriskom talianskeho diktátora Benita Mussoliniho a jeho nemeckého priateľa – milovníka filmov Adolfa Hitlera.

Ako usporiadateľské mesto bol pôvodne vybraný Biarritz na atlantickom pobreží Francúzska. Ale keď sa mu nepodarilo zohnať peniaze, vstúpilo do hry Cannes. Čoskoro však vypukla vojna a do mesta napochodovali Mussoliniho vojaci. Festival sa podarilo rozbehnúť až po vojne v roku 1946, a rýchlo sa potom stal najvýznamnejším na svete.

V tom čase bol ale Zay už mŕtvy; ako Žida ho zavraždila francúzska kolaboračná vláda. Minulého roku jeho popol previezli do parížskeho Panthéonu, kde ho uložili medzi hlavných hrdinov francúzskeho hnutia odporu.

Nice little spot in the shade. #cannes #picoftheday #canneslacroisette #travel

Fotka uverejnená používateľom Gwydion (@gwydion.ashdown),

Francúzsky Hollywood

Už od úsvitu kinematografie, keď tam v roku 1897 bratia Lumierovci natočili prvý filmový kotúč, sa Azúrové pobrežie stalo miestom priťahujúcim filmárov. Exteriéry tam točili už slávni režiséri éry nemého filmu a tento trend pokračoval aj s nástupom filmu hovoreného.

Štúdiu Victorine v neďalekom Nice sa svojho času hovorilo „francúzsky Hollywood“ a napríklad Marcel Carné tam v roku 1944 točil film Deti raja, ktorý sa často označuje za jeden z najlepších francúzskych filmov všetkých čias.

V súčasnosti sa však Cannes zmenilo skôr na európske mesto konferencií – a samozrejme každoročne organizovaného filmového festivalu.

Luxus vtedy aj dnes

Na popularite nabrala francúzska Riviéra koncom 19. storočia, keď tam chodievali zimovať európske korunované hlavy. Ich odkaz – a často aj ich palácom podobné vily – v súčasnosti prevzali ruskí oligarchovia a bohatí potentáti z krajín Perzského zálivu.

Aby Cannes poslúžilo každému ich rozmaru a vrtochu, má viac obchodov s luxusným tovarom, ako ktorékoľvek iné francúzske mesto okrem Paríža. Chanel, Chopard, Rolex, Prada, Louis Vuitton, Dior… Minimálne 70 značiek špičkových mien vtesnalo svoje obchody na 800 metrov pobrežnej promenády Croisette.

Úradoval Ružový panter?

Rovnako ako včelu mámi kvet a medveďa láka med, aj luxus priťahuje lupičov dychtiacich bohatým brať a sebe dávať. Promenáda Croisette bola svedkom jedných z najväčších a najodvážnejších krádeží šperkov v histórii.

Osamelý lupič, o ktorom sa predpokladá, že patril medzi neslávne známych Ružových panterov, v roku 2013 ukradol z hotela Carlton šperky v hodnote 103 miliónov eur. Vystavené tam boli v rámci expozície nazvanej Výnimočné diamanty.

Prekvapivo jednoduchá krádež stále drží svetový rekord najväčšieho lupu všetkých čias. V rovnakom roku zmizol na filmovom festivale tiež náhrdelník za 1,6 milióna eur a drahé kamene s cenovkou len o málo nižšou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Cannes #Medzinárodný filmový festival v Cannes #Cannes 2016