Horor v Poľsku? Vroclavská univerzita varuje: Pozor! Vtáky útočia!

Scény ako z hororu Vtáky režiséra Alfreda Hitchcocka zažívajú na vlastnej koži obyvatelia aj návštevníci vysokoškolských internátov vo Vroclave na juhozápade Poľska. "Pozor, vtáky útočia. Prosíme, buďte ostražití," varujú okoloidúcich plagáty pred párom útočiacich vrán.

13.05.2016 11:45
Havrany, vrany, vrana Foto: ,
Havrany (ilustračné foto).
debata (2)

Ženám, ktoré zažili nálety vtákov na vlastnej koži, do smiechu nie je. „Je to strašný zážitok,“ opísala televízii TVN 24 jedna z napadnutých.

„Kráčala som a zrazu jedna vrana priletela spredu a druhá sa objavila zozadu. Strašne krákali. Príšerne som sa vydesila a rýchlo som utiekla. Bála som sa, že vletí za mnou do budovy,“ rozprávala pani Anita.

Teraz si vraj dvakrát rozmyslí, či pôjde cestou, na ktoré by na vrany mohla znova naraziť.

Podobný zážitok má aj študentka Ola. „Išla som na prednášku, keď vrana zletela zo stromu a napadla ma zozadu. Útok sa nedal predvídať,“ vyhlásila. Ona vyviazla len so zľaknutím, iní napadnutí si však odniesli aj pár škrabancov.

Chránené vtáky, nechránení ľudia

„Zaznamenali sme niekoľko útokov. Spravidla nešlo o nič vážne, ale vtáky desia krídlami s bezmála metrovým rozpätím,“ uviedla hovorkyňa ekonomickej univerzity Jolanta Nowacká, podľa ktorej škola nabáda študentov a zamestnancov k ostražitosti.

Viac sa zatiaľ nedá robiť, vrany sivé sú totiž chránený druh.

Študenti špekulujú, či vrany k útokom mohlo vyprovokovať oblečenie alebo hluk, ale podľa odborníkov vtáky zastrašovaním chodcov bránia svoje potomstvo, ktoré v tomto období opúšťa hniezdo.

„Každého votrelca, ktorý sa k potomkom priblíži, zaháňajú. Je to prirodzené u mnohých druhov vtákov,“ vysvetlil Tomasz Piasecki z ďalšej vroclavskej univerzity.

Dodal, že vrany sa ľudí neboja. Nemožno podľa neho vylúčiť nejakú nehodu, pretože majú silný a ostrý zobák, ale väčšinou len naženú strach.

Na internátoch teraz vládne „ovzdušie ako z Hitchcocka“, ako opísal jeden zo študentov. Nezostáva nič iné, len prečkať dobu, kým sa vranám neskončí obdobie hniezdenia, alebo sa inšpekcia životného prostredia neodhodlá k zásahu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vtáky #Vroclav #Alfred Hitchcock #vrana #horor #nálety