Reportáž zo skladu: V USA pestujú marihuanu dva kroky od Bieleho domu

Bezpečnostné kamery a ostnaté drôty naznačujú, že sme na správnej adrese: bývalé skladisko z červených tehál na konci slepej uličky s tabuľou 'Na prenájom' skrýva plantáž s 500 rastlinami marihuany. To všetko len niekoľko krokov od Bieleho domu.

21.05.2016 07:00
marihuana, konope, rastlina, Foto: ,
Konope (ilustračné foto).
debata

Spolumajiteľ plantáže nazvanej Alternatívne riešenie Matt Lawson-Baker spolu so svojím svokrom Bobom Simonsom vysvetľuje, ako je miesto zabezpečené pred lupičmi. „Doteraz tu však k vlámaniu nedošlo,“ uisťujú.

Na takmer 1 700 metrov štvorcových dohliada šesťdesiatka kamier, strážca, ktorý slúžil v Iraku a v Afganistane, neďaleko je policajná stanica a lokalita má systém vysoko citlivého alarmu. Každé vnútorné dvere majú zámok s kódom.

Táto plantáž patrí k ďalším siedmim, ktorým vo Washingtone zákon z roku 2010 povoľuje vyrábať konope na liečebné účely pre takmer 3 700 pacientov v metropole.

„Pustili sme sa do tohto podnikania v roku 2012, ale potom sme museli počkať. Sadiť sme začali pred viac ako rokom,“ uvádza Lawson-Baker pôvodom z Austrálie.

Obaja majitelia majú povolenie vysadiť 1 000 rastlín, ale plantáž ich má zatiaľ len polovicu. Čakajú, kým sa zvýši dopyt.

„Ako mnohí iní sme si mysleli, že rýchlo zarobíme milióny. Čoskoro sme však zistili, že skutočnosť je iná,“ hovorí Lawson-Baker, ktorého citovala agentúra AFP. Trh je ešte obmedzený a je na ňom silná konkurencia.

Jedna libra (asi pol kilogramu) konope sa predáva za 3 000 až 4500 dolárov (2 600 až 3 900 eur). Lawson-Baker so svojím spoločníkom zožal od vlaňajšieho novembra trikrát a ich obrat činil asi 700 000 dolárov (600 00 eur). Počítajú, že plantáž bude rentabilné do troch alebo štyroch rokov.

Štvrtá úroda práve prebieha. Každá rastlina sa odreže, zavesí a asi desať dní sa suší. Malé listy sa spracovávajú na prášok (40 dolárov, teda asi 35 eur za gram) alebo na živicu (45 dolárov, teda asi 40 eur za pol gramu). Všetko sa predáva iba piatim oprávneným zdravotníckym strediskám vo Washingtone.

Tí, ktorí pestujú a predávajú konope, dúfajú, že Washington v budúcnosti plne legalizuje marihuanu na rekreačné účely. Od vlaňajšieho februára môže každá osoba vo Washingtone staršia ako dvadsaťjeden rokov konzumovať konope v súkromnom priestore, pestovať šesť rastlín a vlastniť až 56 gramov marihuany.

Avšak nákup aj predaj marihuany na rekreačné účely je vo Washingtone ešte zakázaný. To vedie k tomu, že bujnie čierny trh a polícia nevie, ako má problém riešiť, poznamenáva Lawson-Baker.

Na federálnej úrovni je držanie, nákup a predaj konope nelegálny. Stále viac štátov však povoľuje používanie marihuany na liečebné účely a teraz aj na rekreačné využitie.

Tajomstvo rýchleho rastu konope dvojice pestovateľov z Washingtonu spočíva vo vysoko účinnom systéme zavlažovania. Nepoužívajú žiadne chemikálie ani pesticídy, zato spotrebujú veľa vody: okolo 750 litrov denne na 84 práve kvitnúcich rastlín.

Na ich plantáži uskutočňujú každý mesiac inšpekciu washingtonské zdravotnícke úrady a mestská polícia.

Rovnako ako konkurencia, čakajú Matt a jeho svokor s istým nepokojom na výsledky, kto bude budúcim nájomníkom Bieleho domu. Bude pre nich kľúčové, či bude za využívanie marihuany, alebo proti.

Sú však optimistami. Vo Washingtone už získali druhé povolenie a čakajú na ďalšie v susednom štáte Maryland. Počas leta sa tiež chystajú uviesť na trh potravinárske výrobky s kanabisom.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #marihuana #konope #Washington