Študent vinárstva Devon Shomaker dostal nápad vo chvíli, keď videl úspech newyorských strešných fariem, kde sa pestuje bežná zelenina.
Najprv však dlho zháňal vhodnú lokalitu a starostlivo vyberal dodávateľa pôdy vhodnej na pestovanie viniča. „Chceli sme oživiť mestský priestor ekologicky zodpovedným spôsobom,“ povedal Shomaker a označil svoj projekt za vôbec prvú komerčne orientovanú strešnú vinicu na svete.
Na bielom povrchu strechy, ktorá podľa neho na rozdiel od čiernych striech zabezpečuje, že teplota pre vinič nebude príliš vysoká, inštaloval so svojim spoločníkom 42 objemných kvetináčov, v ktorých vyrastá niekoľko červených odrôd: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot.
Prvý zber majú v pláne na jeseň a plánovaných 300 fliaš by chceli predávať výhradne miestnym ľuďom. „Chceli sme naštartovať lokálnu spotrebu, lebo veľmi malé množstvo vín vyprodukovaných v štáte New York ide na miestny trh,“ dodal Shomaker. Teraz sa vraj už obzerá po ďalších strechách, kam by mohla jeho vinica expandovať.