V New Yorku vznikla (zrejme) prvá strešná vinica na svete

Zrejme vôbec prvú komerčnú vinicu svojho druhu vytvorili dvaja nadšenci na streche newyorského domu. Prevádzkovatelia chcú na neveľkom pozemku tento rok zožať prvé plody niekoľkých odrôd, z ktorých by radi získali okolo 300 fliaš vína ročne. Chcú tým povzbudiť obyvateľov ku konzumácii lokálnych vín, napísala agentúra AFP.

23.05.2016 14:00
Ondrej Korpas, vinosad, Ruban, červené hrozno,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Študent vinárstva Devon Shomaker dostal nápad vo chvíli, keď videl úspech newyorských strešných fariem, kde sa pestuje bežná zelenina.

Najprv však dlho zháňal vhodnú lokalitu a starostlivo vyberal dodávateľa pôdy vhodnej na pestovanie viniča. „Chceli sme oživiť mestský priestor ekologicky zodpovedným spôsobom,“ povedal Shomaker a označil svoj projekt za vôbec prvú komerčne orientovanú strešnú vinicu na svete.

Na bielom povrchu strechy, ktorá podľa neho na rozdiel od čiernych striech zabezpečuje, že teplota pre vinič nebude príliš vysoká, inštaloval so svojim spoločníkom 42 objemných kvetináčov, v ktorých vyrastá niekoľko červených odrôd: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot.

Prvý zber majú v pláne na jeseň a plánovaných 300 fliaš by chceli predávať výhradne miestnym ľuďom. „Chceli sme naštartovať lokálnu spotrebu, lebo veľmi malé množstvo vín vyprodukovaných v štáte New York ide na miestny trh,“ dodal Shomaker. Teraz sa vraj už obzerá po ďalších strechách, kam by mohla jeho vinica expandovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #vinica #New York #pestovanie