Ceny piva na Oktoberfeste vyletia do neba: duplák bude stáť od 10,40 eur

Pivo na mníchovskom pivnom festivale Oktoberfest tento rok opäť zdražie. Takzvaný duplák alebo nemecky Maß nebude možné kúpiť za menej ako 10,40 eura, čo však bola vlani maximálna cena za litrový pohár chmeľového moku. Podľa agentúry DPA o tom informovala mníchovská radnica.

18.06.2016 13:00
Oktoberfest Foto: ,
Jeden z návštevníkov Oktoberfestu počas oddychu. Ako inak, s pivom.
debata

Pivo tak na Oktoberfeste medziročne zdražie o 30 eurocentov. Zvyšovanie cien však patrí medzi tradície festivalu, hoci tie menej obľúbené. Cena zlatistého nápoja nepretržite rastie už desiatky rokov.

Kým v roku 1971 bolo možné kúpiť litrák za 2,50 marky (približne 1,25 eura), pred desiatimi rokmi to bolo za 6,95 eura. Hranicu desiatich eur prvýkrát prekročil Maß festivalového piva v roku 2014.

Cenu chmeľového moku určujú prevádzkovatelia jednotlivých pivných stanov, mníchovská radnica však má právo preskúmať, či pivo nie je neprimerane drahé.

Vzhľadom na to, že v celoročne otvorených podnikoch v Mníchove sa cena dupláka piva pohybuje medzi 7,30 a 10,20 eurami, považuje radnica tohtoročné festivalové ceny za prijateľné.

Vlani slabota, teraz šanca

Minulého roku sa na Oktoberfeste ešte len šiestykrát za posledných tridsať rokov nepodarilo prekonať hranicu šiestich miliónov litrov predaného piva. Kým niektorí komentátori to pripisovali neustálemu zdražovaniu, hostinskí boli presvedčení, že to bol dôsledok chladného počasia.

Organizátori festivalu predpokladajú, že tento rok šesťmiliónová hranica znovu padne, aj vďaka tomu, že Oktoberfest bude vďaka štátnemu sviatku o jeden deň dlhší ako obvykle: potrvá od soboty 17. septembra do pondelka 3. októbra.

Počiatok pivných slávností, ktoré sa postupne premenili na obrovský komerčný podnik, sa datuje na október 1810, keď po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom.

Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj potom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pivo #Mníchov #oktoberfest