Pivnicu pod Biskupským palácom na Nitrianskom hrade sprístupnia budúci rok

Historickú pivnicu pod Biskupským palácom na Nitrianskom hrade otvorí biskupstvo pre verejnosť zrejme až v roku 2017. Uviedol to nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

20.06.2016 14:00
Nitriansky hrad, Nitra, Foto: ,
V pivničných priestoroch by sa mala prezentovať vinárska tradícia regiónu.
debata

„Pivnica sa pripravuje, k dispozícii verejnosti bude na budúci rok. Dlho sa tam robil archeologický a potom aj historický výskum, nechceme to unáhliť, chceme to pripraviť veľmi dôstojne,“ povedal Judák. Ako ďalej dodal, dokončiť ešte treba niektoré práce a čaká sa na nábytok. Pivnicu z 13. storočia pôvodne plánovalo biskupstvo otvoriť už k začiatku letnej turistickej sezóny.

Slúžiť by mala predovšetkým ako miestnosť, kde by sa prezentoval Nitriansky kraj ako región s vinárskou tradíciou s možnosťou príležitostnej ochutnávky vína. Uvažuje sa aj o zriadení kaviarne, závisieť to však bude od vyjadrenia hygienikov. Kapacita priestorov je 20 až 30 ľudí.

Obnovu pivnice financuje Nitrianske biskupstvo z vlastného rozpočtu. Výnimku tvorí reštaurovanie stien, na ktoré získalo peniaze z Nórskych fondov. Archeológovia v týchto priestoroch objavili historické murivá a okná ako pozostatky pôvodného románskeho paláca.

Našli tu tiež nálezy z doby železnej, včasného stredoveku a ľudské kostrové pozostatky. V paláci bývali následníci trónu, z ktorých mnohí sa stali uhorskými kráľmi. Nájdené murivá zostanú odkryté pre verejnosť.

Biskupstvo pôvodne plánovalo otvoriť aj nové centrum pre turistov do začiatku júla, keď budú slávnosti Nitra, milá Nitra. „Stavba aj parkovisko je skolaudované. Prebieha ešte verejné obstarávanie kuchyne a nevyzerá to, že by sme to vedeli do osláv stihnúť,“ povedal Judák.

Objekt otvoria zrejme až v auguste. V centre pre turistov, ktoré biskupstvo postavilo s pomocou Nórskych fondov pred vstupom do Nitrianskeho hradu, bude informačný pult s personálom, občerstvenie a toalety.

Okrem nápojov tu budú podávať aj jednoduchšie jedlá. Kapacita interiéru bude približne 40 ľudí. Objekt je zahĺbený do zeme aby nevyčnieval z pôvodného terénu. Má dve podzemné podlažia, v nižšom sú technológie. Na streche je vyhliadková terasa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Nitriansky hrad