Z veže popradského Kostola sv. Egídia spravia vyhliadku

Popradčania i návštevníci mesta budú mať už onedlho možnosť pozrieť sa na Poprad zhora. Mesto chce pre nich sprístupniť vežu Kostola sv. Egídia v centre mesta, výstup na ňu by mal byť podľa primátora Jozefa Švagerka možný ešte počas tohto leta.

10.07.2016 15:00
debata

„Hovoril som o tom aj s miestnym pánom dekanom, súhlasí. Jediné, čo ešte potrebujeme, je zorganizovať brigádu, aby sme to tam hore vypratali, keďže sa tam nachádza trus i zdochnuté holuby, musíme to tam skultúrniť,“ vysvetlil primátor. Je presvedčený, že o vyhliadku z veže určite bude záujem.

Mesto už v minulosti hľadalo riešenia, z akej budovy by bol najlepší výhľad na mesto. „Uvažovali sme o budove Onyx, je tam však veľa techniky, ktorá zamedzuje výhľadu. Ďalej je tu aj komín v Tatranskej galérii, kde sú však rovnako určité obmedzenia,“ povedal Švagerko.

Pripomenul však aj 120-metrový komín v areáli spoločnosti Tatravagónka, ktorý je nefunkčný. „Rokujeme tiež o výstavbe pivovaru, pri ktorom sa uvažuje aj o vytvorení určitej dominanty Popradu. Chcel by som, aby na budove bola rovná strecha, na ktorú by sa dalo za určitý poplatok vyjsť,“ dodal.

Nateraz sa však jediným vhodným miesto zdá byť práve kostolná veža v centre mesta. Schody vedúce až hore sú ale veľmi strmé. Primátor preto upozornil, že ľudia tam pôjdu na vlastné riziko. „Chceme ale, aby to tam bolo kontrolovateľné, aby sa tam nikomu nič nestalo. Sú tam potrebné ešte úpravy, aby ľudia mohli vyjsť hore dôstojne,“ doplnil.

Samospráva informovala, že pri organizovaných prehliadkach turistov v gotickom Kostole sv. Egídia by mohla chrámom znieť dobová hudba. „Pripravujeme hudobnú i vizuálnu snímku popradských desať naj, začíname organmi,“ povedal Švagerko.

Ďalšou myšlienkou bolo umiestniť do kostolov tablety, ktoré by si návštevníci mohli zapnúť. Výklad k histórii chrámu by dopĺňala hudba. „Padol návrh, aby sme tablety umiestnili do Mestskej informačnej kancelárie, v ktorej by sa za nejaký poplatok požičiavali,“ načrtol ďalšiu možnosť.

Vstupenky na prehliadku interiéru Kostola sv. Egídia si môžu záujemcovia kúpiť v Mestskej informačnej kancelárii. Prehliadky v slovenskom i anglickom jazyku sa konajú počas pracovného týždňa vždy o 15:00.

Kostol je možné navštíviť aj mimo tohto času, a to po predchádzajúcej dohode v informačnej kancelárii mesta Poprad, pričom minimálny počet osôb na takúto individuálnu prehliadku je päť.

Vznik kostola je datovaný do druhej polovice 13. storočia, je najcennejšou historickou pamiatkou, ktorá sa nachádza v strede mesta. Podľa legendy stála kedysi na jeho mieste, uprostred obrovských lesov, pútnická Kaplnka svätého Egídia.

Zaujímavosťou je, že k severnej stene lode kostola bola kedysi pristavaná Kaplnka svätého Valentína, patróna všetkých zamilovaných. Dnes už však neexistuje.

Kostol má za sebou niekoľko úprav, v rokoch 1994 až 1998 zreštaurovali loď chrámu a ranogotický portál pri južnom vstupe do kostola. V roku 2008 dostavali do zrekonštruovanej barokovej skrine z 18. storoči­a organ.

Reštaurovanie kostola pomohlo odkryť súbor nádherných stredovekých nástenných malieb. Od roku 1998 sa v kostole opäť konajú bohoslužby, aktuálne vždy v pondelok až piatok o 12:00 a každú nedeľu o 6:00 a 17:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad