Lurdy vítajú tisíce pútnikov. Všade vládnu mimoriadne bezpečnostné opatrenia

Tisícky katolíckych pútnikov sa v pondelok začali za mimoriadnych bezpečnostných opatrení schádzať pri svätyni v juhofrancúzskom meste Lurdy, kde sa očakáva rozsiahla omša pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie, informuje agentúra AP.

15.08.2016 11:00
Lurdy, pútnici, Foto: ,
Pútnici v Lurdoch.
debata

Medzi pútnikmi je mnoho chorých a postihnutých. V okolí železničnej stanice, centra mesta i samotnej lurdskej svätyne, kde sa v 19. storočí miestnemu vidieckemu dievčaťu podľa jeho slov zjavila Panna Mária, hliadkujú ozbrojení vojaci a policajti.

Chradnúci pútnici z celého sveta prichádzajú do Lúrd tiež s nádejou, že ich vylieči voda z tamojšieho prameňa. Tisícky z nich sa už v nedeľu večer zúčastnili na sviečkovom pochode.

Francúzski vojaci hliadkujú pred svätyňou v... Foto: SITA/AP, Bob Edme
Lurdy, pútnici, Francúzski vojaci hliadkujú pred svätyňou v Lurdoch.

Nové bezpečnostné opatrenia súvisia s nedávnymi teroristickými útokmi na francúzskej pôde – vrátane zabitia kňaza v kostole.

Lurdy sa medzinárodne preslávili v roku 1858 vďaka mariánskemu zjaveniu, ktorého svedkyňou bola 13-ročná Bernadette Soubirousová, neskôr vyhlásená katolíckou cirkvou za svätú.

Krátko po udalosti sa Lurdy stali jedným z najvýznamnejších pútnických miest sveta. Každoročne ich navštívi šesť miliónov ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #bezpečnostné opatrenia #pútnici