Chcete na toaletu? Odskočte si! Takto sa stoluje v oblakoch

Máte chuť na adrenalínovú večeru? Stolovanie na plošine vo výške 50 metrov nad zemou v skutočnosti vyzerá horšie pre nezainteresovaného. Ak by vás hore aj prepadli črevné či psychické poryvy, plošinu na pokyn spustia na zem za pár sekúnd. Problémom môže byť nanajvýš to, že sa o vašej potrebe "ujsť od stola" dozvedia všetci účastníci za slávnostne prestretou tabuľou.

22.08.2016 07:00
Dinner in the sky, stolovanie v oblakoch, Foto:
Stolovanie v oblakoch.
debata (1)

Stolovanie v oblakoch je určené najmä pre ľudí, ktorí si chcú vychutnať jedlo pripravené známym šéfkuchárom za nevšedných okolností. Hovorí sa tomu zážitková gastronómia. Okrem rozmaznávania chuťových pohárikov je tu aj bonus navyše v podobe adrenalínového zážitku z výšky a krásneho výhľadu.

Na svete jestvujú rôzne netradičné, ba priam šialené reštaurácie – na Ukrajine sa môžete najesť v rakve, v istom maldivskom stredisku v sklenenom tuneli pod morom, ktorý dokonca vydržal aj cunami v roku 2004.

V Tokiu má jedáleň podobu operačnej sály a na nemocničnom vozíku privezú ľudské telo pripravené zo špeciálneho cesta, ktoré je naplnené kúskami suši v tvare ľudských orgánov. Najesť sa dá aj v reštaurácii, ktorá je presnou kópiou interiéru airbusu, v kráľovstve postavenom z ľadu vo Fínsku, vo vápencovej talianskej jaskyni, na strome v japonskej Okinave a podobne.

Dinner in the Sky, stolovanie či drink 50 metrov nad zemou, je koncept, ktorý vznikol v Belgicku. Pre ľudí, ktorí neočakávajú štyri steny reštaurácie, je pripravená mobilná plošina s masívnym stolom a 22 stoličkami.

Plošina je zavesená na žeriave, ktorý ju na pokyn manažéra pre bezpečnosť, po tom, čo sú všetci hostia bezpečne pripútaní pásmi, vytiahne nahor. A gastronomický zážitok vo vzduchu sa môže začať.

Rozjarení bývajú Taliani

Je jeden z posledných júlových dní. Ukazuje sa pekné a horúce počasie a obed v 50-metrovej výške by mohol priniesť aj chladivý vetrík. Teda – nesmie mať viac ako 15 km za hodinu, inak bude stolovanie výlučne „prízemné“.

Hostia „vo výške“ a hradný kopec za ich chrbtom. Foto: Dávid Popovič
Dinner in the sky, stolovanie v oblakoch, Hostia „vo výške“ a hradný kopec za ich chrbtom.

Pravdupovediac príjem tekutín obmedzujem od rána, pretože obavy z toho, že „to“ na mňa príde tam hore, sú väčšie ako potreba dodržiavať pitný režim. Spĺňam kritérium, že mám viac ako 150 cm, ako dospelá osoba nepotrebujem sprievod a nie som opitá. Ale fúkať pred nástupom na plošinu nám nedávajú!

Od bezpečnostného manažéra sa dozvedám, že z tohto hľadiska prekvapujúco nemali najzávažnejšie problémy v Rusku, ale rozjarení hostia bývajú skôr Taliani. Mobilná reštaurácia totiž cestuje po svete, navštívila už viac ako 40 krajín.

Spojené arabské emiráty, Maroko, Malajziu, Libanon, Indiu, ale aj východoeurópske krajiny ako Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Čechy… Na Slovensku a v Bratislave je prvýkrát. Na päť dní s návratom zas niekedy v budúcom roku.

„Firma je registrovaná v Estónsku, ale majiteľ je Litovčan,“ vysvetľuje Andis Lagzdins, chlapík, ktorý má na starosti prevádzku na zemi. On sám pochádza z tejto časti sveta, žije však vo Viedni, odkiaľ plošina aktuálne prišla. „Je to biznis model,“ vysvetľuje fakt, že ide o projekt, ktorého účelom je zarábať peniaze.

Plošina to za deň „otočí“ s 22 hosťami nahor a nadol 11-krát, šampanské v oblakoch stojí 29, raňajky 39, obed 59 eur a 4-chodové večerné menu až 89 eur na osobu.

Nie je to teda lacných niekoľko desiatok minút vo vzduchu, ale je pravda, že tu pobehuje množstvo pozemného personálu v dočasnej kuchyni umiestnenej pod veľkým bielym stanom, ľudia, ktorí majú na starosti bezpečnosť, potom je tu prenájom žeriavu, ktorý vždy pochádza „z domovskej krajiny“ spoločne s obsluhujúcim žeriavnikom a podobne.

A takisto sa veľa cestuje. „Sneh nie je problémom, fungujeme aj v zime,“ vysvetľuje Andis. „Rizikom je len prípadná búrka s bleskami a silný vietor.“

Na plošine je však vetromer a v prípade akéhokoľvek ohrozenia – či už zo strany počasia, alebo problémov s hosťom – ju žeriavnik sediaci s vysielačkou v kabíne žeriava na pokyn bezpečnostného manažéra zhora spustí na zem za niekoľko sekúnd.

Aj so skupinou pred nami zišla plošina nadol krátko po začiatku stolovania v oblakoch. Hore totiž šéfkuchár zistil, že zabudli chlieb. Hostia sa aspoň povozili.

Varia lokálni šéfkuchári

Projekt Dinner in the Sky si vždy pozýva lokálnych šéfkuchárov, ktorí si takto robia reklamu. Nám varí Jozef Riska z reštaurácie Savoy hotel Carlton. Vtipný chlapík ide s nami dnes nahor po štvrtý raz. Plošinu si vyskúšal z pozície hosťa pred pár dňami v susednej Viedni. Či to „dá“.

Šéfk uchár Jozef Riska zvládal efektné... Foto: Dávid Popovič
Dinner in the sky, stolovanie v oblakoch, Šéfk uchár Jozef Riska zvládal efektné podávanie jedla aj za sťažených podmienok.

On, čašníci a manažér pre bezpečnosť stoja v akýchsi horolezeckých postrojoch uprostred stola. Kým pozemný personál upevňuje hostí do bezpečnostných pásov v pohyblivých sedadlách pripevnených ku stolu masívnymi skrutkami, Riska v chvate kontroluje, či máme so sebou všetko.

Strieborné pokrievky nad taniermi, sklenené poháre, predjedlo, hlavné jedlo i dezert. Pečivo. Servítky a papierové obedové menu nám budú hore lietať. „Dajte si pozor, aby vám nevleteli do očí pistácie z dezertu,“ smeje sa Jozef Riska. Ešteže mám na očiach slnečné okuliare.

Obula som si šnurovacie tenisky, lebo z lodičiek som mala obavy. Včera letel nadol z plošiny mobil, predtým zas vidlička. Ľudské telo ešte nie. Samozrejme, priestor pod plošinou musí byť ľudoprázdny.

Vidlička v oku námorníka vo filme Piráti v Karibiku môže byť vtipná, v realite však radšej nie. Na to dohliada personál na zemi. Môj fotoaparát má šnúrku, ktorá sa dá prevliecť okolo zápästia. Chvalabohu. Je síce vode- a páduodolný, ale let z 50-metrovej výšky by neprežil.

Sme pripútaní, ide sa nahor. Žeriavnik Dušan Maderič v kabíne 120-tonového žeriava so 60 metrov dlhým teleskopom dostáva pokyn, že lano sa môže začať navíjať na navijak. Pomalé stúpanie trvá asi 40 sekúnd. Tyršovo nábrežie ostáva pod nami, z jednej strany vidím Most Apollo, z druhej bratislavský hradný kopec. Wow!

Pohár sektu na úvod – na uvoľnenie. Výzvu zakloniť si opierku sedadla smerom dozadu neprijímam. Už aj pootočenie na stoličke doprava a doľava mi spôsobuje úzkosť. Radšej seďme pekne ako v škole, s oboma lakťami na stole!

Tenký plátok reďkvičky mi práve z vidličky odletel do neznáma. Nekašlem sa s tým a predjedlo jem rukami. Fileta z marinovaného pstruha je na tanieri prilepená lepšie. Aj kačacie prsia ako hlavné jedlo, len tie čučoriedky sú v poryvoch vetra nebezpečné pre biele tričko. Zo symbolických porcií sa teda neprejeme, ale asi sa tu ráta so stiahnutým žalúdkom!

Žeriavnik výšky neobľubuje

120-tonový žeriav firmy Prangl Slovakia, ktorý sem prišiel zo Senca, zodvihne 80 ton. Plošina má osem ton s ľuďmi, samotní hostia s personálom vážia okolo dvoch.

Strieborný poklop ako zrkadlo. Foto: Dávid Popovič
Dinner in the sky, stolovanie v oblakoch, Strieborný poklop ako zrkadlo.

Pre žeriavnika Dušana je táto prácička rutina. Sedí v kabíne a spúšťa plošinu hore, dole, hore a dole. Keď plošina visí nad zemou, nesmie opustiť pracovisko a čaká na pokyny od bezpečnostného manažéra Seriožu s ruským pôvodom.

„Nie som z toho nervózny, na stavbách dvíham ľudí v koši aj do výšky 77 metrov. Takisto obrovské sklenené platne,“ hovorí. Nejde o výškový žeriav, jeho riadiaca kabína sa nachádza pri zemi. Nie je mu ľúto, že si nemôže stolovanie v 50-metrovej výške vyskúšať? „Ja a tam hore? To by som teda nechcel! Ja výšky nemusím!“

Vitajte na bratislavskom letisku, neodpútavajte sa, počkajte na náš personál, oznámi nám Serioža s úsmevom po tom, čo sa s plošinou po 40 minútach vo vzduchu ocitáme zas na povrchu zemegule. Zvláštny pocit. Stačí prísť a nahor ísť. Na Slovensku zas v roku 2017. Alebo, ak máte záujem, odskočte si za nimi do inej metropoly!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #večera #stolovanie #výška