Rio je ako dravé zviera... Ale úžasné! Veď ani Ježiš nad ním nezalamuje rukami

Doslova pred pár hodinami bolo ešte toto mesto mekkou všetkých športovcov a milovníkov súťaží. Pod piatimi kruhmi tu vytrvalo súperili stovky reprezentantov, pre ktorých je olympiáda vrcholom kariéry. Medzi nimi sa nestratili ani tí spod Tatier, s trikolórou a dvojkrížom na hrudi.

23.08.2016 07:00
Rio de Janeiro, Brazília, pláž, more Foto:
Pohľad na Rio.
debata (6)

Kto si však myslí, že zhasnutím olympijského ohňa sa rozplynie aj čaro samotného Ria, je na omyle.

Toto mesto pripomína obrovský kotol. Z jednej strany je obkľúčené oceánom a z druhej sa za ním pomerne strmo dvíha vysoký horský masív. Niekedy som mal pocit, akoby ma to prostredie chcelo celého priam pohltiť.

Rio rozhodne nepatrí medzi mestá, kde sa bude človek nudiť. Práve naopak a je pritom celkom jedno, či sa tam niekto vyberie len tak vo „všedný deň“, alebo počas nejakej slávnosti. Medzi tie najväčšie určite patrí každoročný karneval, ktorý prúdi ulicami, ako krv v žilách dravého zvieraťa. Áno, presne také je toto mesto…

Okrem pestrofarebného karnevalu patrí medzi veľké udalosti aj každý futbalový zápas. Ak tu hrá brazílske „áčko“, eufória medzi obyvateľmi bleskurýchlo stúpne ako ortuť v teplomere počas horúcich letných dní.

Cukrová hora, párty, rána, krásky

Rozrastanie dnešného sveta je priamo úmerné rozširovaniu betónovej zástavby. Ani Rio nie je výnimkou a medzi rozpálenými stavbami sa niekedy hľadá tieň len veľmi ťažko. Vtedy padne viac než vhod výlet na pláž. Je jedno, ktorú z tamojších si vyberiete, očaria vás všetky.

Copacabana je azda najznámejší pieskový pás na...
Sochu Krista z mesta veľmi dobre nevidieť, aj...
+7Metro obchádza jednu z najchudobnejších častí...

Azda najznámejší pieskový pás na svete, ktorý všetci poznajú pod názvom Copacabana, je však miestom, ktoré nechce minúť ani jeden turista. Ani ja som nebol výnimkou a s kokosovým orechom v ruke som sa spokojne pozeral, ako sa obrovské vlny oceánu pasujú s pobrežím.

Kto by si však chcel vychutnať viac domáckejšie prostredie, rozhodne by mal navštíviť pláž Botafogo. Tu sa koncentrujú väčšie skupiny obyvateľov Ria, no turistov tu je asi toľko, ako prehier brazílskeho futbalového tímu na medzinárodnej scéne. Z tohto miesta sa takisto naskytne veľmi pekný pohľad na ďalšiu mimoriadne navštevovanú prírodnú pamiatku – Cukrovú homoľa.

Do tretice všetko dobré, a preto ako tretiu pláž odporúčam navštíviť Ipanemu. Avšak sem sa oplatí ísť za skorých ranných hodín. Buď si teda privstaňte a príďte ešte skôr, ako sa slnečný kotúč vyškriabe nad hladinu oceánu, alebo využite druhú, ešte lepšiu možnosť.

Ipanema sa totiž nachádza iba kúsok od Copacabany, na ktorej sa každú noc konajú rôzne plážové párty, takže čkanie na východ slnka si môžete spríjemniť spoločnosťou brazílskych krások.

Na favely pozor, na dohody sa nespoliehať

Neodmysliteľnou súčasťou Ria je, žiaľ, aj jeho neveľmi lichotivá povesť. Kriminálnici sa kedysi ponevierali po celom meste, no dnes už vraj našťastie majú akúsi nepísanú dohodu so strážcami zákona o rozdelení „revírov“.

Metro obchádza jednu z najchudobnejších častí... Foto: Aleš Tvrdý
Rio de Janeiro, Brazília, pláž, more Metro obchádza jednu z najchudobnejších častí mesta.

Ťažko ale povedať, nakoľko ju obe strany akceptujú, keďže nás chceli dvaja mladíci okradnúť hneď ako sme vytiahli päty z autobusu na stanici.

Všeobecne však platí, že turisticky známe a frekventované miesta sú relatívne bezpečné. Avšak netreba provokovať s drahou elektronikou v ruke alebo na krku.

V súčasnosti sa už dokonca celkom bežne organizujú výlety aj do favel, teda častí mesta, kde žijú zväčša veľmi chudobní ľudia, kriminálnici alebo políciou hľadané a stíhané osoby. Počas prechádzky favelou nie je nič neobvyklé zbadať na skromných domcoch či chatrčiach stopy a dierky po nábojoch.

Počas mojej návštevy Ria som žiadnu favelu osobne nenavštívil, len raz križoval autobusom. Neviem presne, ktorá to bola, no pomyslel som si, že ak by mi šofér povedal, že tam má konečnú, určite by som nevystúpil…

Stále objímajúci…

Asi najväčšia atrakcia celého mesta sa týči na jednom z priľahlých kopcov. Nepoznám nikoho, kto by si sochu Ježiša Krista s rozpaženými rukami okamžite nespojil práve s Riom. Hore k nemu sa dá dostať malým kabínkovým vláčikom.

Pohľad na Rio z vrcholu kopca Corcovado, kde je... Foto: Aleš Tvrdý
Rio de Janeiro, Brazília, pláž, more Pohľad na Rio z vrcholu kopca Corcovado, kde je socha Krista.

Už počas cesty môžete sledovať krásne scenérie Ria de Janeiro. Avšak zhora, spod nôh samotnej sochy, je výhľad skutočne majestátny.

Veľakrát som sa zamýšľal, prečo má táto socha rozpažené ruky. Pri tom všetkom, čo sa dole v meste deje – kriminalita, neresti, nástrahy – by si Kristus skôr mal rukami zakrývať oči, aby sa na to nemusel dívať…

Každopádne, Rio je úžasné a krásne mesto plné juhoamerického koloritu a temperamentu. Jeho návštevu odporúčam každému. Ak sa tam však vyberiete, myslite okrem zábavy aj na ostražitosť. Nie nadarmo je Rio na zozname najnebezpečnejších miest sveta.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rio de Janeiro #rio #Rio 2016